Članak

Danas presuda za zločin u Gornjem Vakufu, privođenje za zločine u Travniku

U Kantonalnom sudu u Novom Travniku za danas je zakazano izricanje presude Miloradu Topiću, optuženom za ratni zločin počinjen 1993. godine u Gornjem Vakufu – Uskoplju.

U Kantonalnom sudu u Novom Travniku za danas je zakazano izricanje presude Miloradu Topiću, optuženom za ratni zločin počinjen 1993. godine u Gornjem Vakufu – Uskoplju.

U završnoj riječi tužilac Ahmed Mešić je zatražio osuđujuću presudu, dok Odbrana smatra da optuženi treba biti oslobođen.

Topić je optužen da je u prostorijama Osnovne škole u Pajić Polju u blizini Gornjeg Vakufa – Uskoplja odvojio Sulejmana Duratbegovića, zarobljenog pripadnika saniteta Armije BiH (ABiH), od ostalih zarobljenika i u drugoj prostoriji ga krenuo tući, a potom su mu se pridružili i drugi vojnici.

Svjedočeći u svoju korist, Topić je kazao da je bio pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane ali da 1993. godine nije nikako boravio u prostorijama škole.

- Bio sam na terenu. Nisam imao nikakav kontakt sa Sulejmanom Duratbegovićem, niti sam ga poznavao. Poslije rata smo sjedili u kafani i viđali se u autopraonici. Nisam znao ni da je bio zarobljen ni da je bio pretučen - rekao je optuženi.

Na upit zašto u iskazu koji je dao Tužilaštvu nije spominjao susret u kafani, optuženi je odgovorio da mu se sjećanje vratilo tek kada je optužen.

Kantonalni sud u Novom Travniku također će izdati naredbu za privođenje Hasana Alića, optuženog za zločine počinjene na području Travnika, nakon što se nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivnji.

Sutkinja za prethodni postupak Suada Kahrić je kazala kako je poziv na ročište uredno uručen i da ga je primio brat optuženog, te da izostanak nije opravdan.

Branilac Ibrahim Ramčić je rekao da optuženi ima zdravstvene probleme.

- Nemoguće je stupiti u kontakt s njim. To je lice nekomunikativno. On ne može da razgovara i ne može da hoda. Na prethodna saslušanja je donesen na nosilima - kazao je Ramčić.

Kantonalni tužilac Ahmed Mešić je potvrdio kako su tokom istrage korištene usluge medicinskih timova.

Alića optužnica tereti da je, kao pripadnik odreda “El Mudžahid”, 21. oktobra 1993. godine u jutarnjim satima u zaseoku Orašac kod Mehurića (općina Travnik) ubio Dragana Dragoljuba Popovića, jednog od otetih civila, javio je BIRN, prenosi Patria.

#BiH