Članak

18 mjeseci od sudske odluke: Stanić uklonjen iz Feroelektra, radnici traže da reagiraju tužilaštva!

Vlada FBiH je postavila svoj NO, a sada je dalje stvar procedure, odnosno upisa NO od strane Komisije za registar vrijednosnih papira. No, radnici i tu očekuju opstrukciju.

Konačno, čak 18 mjeseci nakon što je Sud raskinuo kupoprodajni ugovor Stanića za Feroelektro, na jučerašnjoj sjednici Skupštine dioničara Feroelektra smijenjen je Goran Stanić i njegov Nadzorni odbor, piše novinska agencija Patria.

- Održala se ta famozna Skupština dioničara Feroelektra, 15. vanredna Skupština. Dakle, poslije svih opstrukcija koje Stanići provode proteklih 18 mjeseci koliko više nije većinski vlasnik Feroelektra već je vlasništvo upisano na Vladu FBiH smijenjen je Goran Stanić i njegov Nadzorni odbor – kaže predsjednik Sindikata Feroelektra, Senad Smajić.

Vlada FBiH je postavila svoj NO, a sada je dalje stvar procedure, odnosno upisa NO od strane Komisije za registar vrijednosnih papira. No, radnici i tu očekuju opstrukciju.

- Tu očekujemo opstrukcije, jer po Zakonu o radu, koji ima toliko propusta, novoimenovani NO, odnosno odluke Skupštine i upis vrši sekretar društva. A, sekretar je Olivera Galić koja je slijepi poslušnik Stanića, koju je on i zaposlio. Ona čak nije ni zaposlenica Feroelektra i pitanje je kakav ugovor ima – dodao je Smajić.

Izvještaj o poslovanju nije usvojen, ali Stanić je frizirao u knjigama gubitke.

- Sa 31.12. po Stanićevom bilansu stanja koje je on frizirao šteta iznosi samo 11 miliona KM, ali knjigovodstveno, stvarna ekonomska vrijednost je sa još jednom nulom. Dalje ćemo vidjeti, sve je na Komisiji za vrijednosne papire – dodao je Smajić.

Nadalje, Smajić ističe da radnici i članovi Sindikata imaju nadu da će se konačno riješiti problem.

- Isto tako imamo nadu da će i sudovi u FBiH kao i nadležna tužilaštva prepoznati kriminal Stanića i to sankcionisati – dodao je Smajić.

Podsjećamo, Stanić je blizak Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a BiH koji više nije birao sredstva u načinu da omogući pojedincima pljačku države, pa uz dobranu pomoć Vlade FBiH Goranu Staniću bukvalno je prepustio da i 18 mjeseci od prekida privatizacijskog ugovora pljačka Feroelektro, a radnici ove kompanije i dalje su u agoniji.

Nevjerovatno je da je prošlo toliko vremena od kako je Vlada FBiH upisana u vlasništvo nad nekretninama Feroelektra koje vrijede stotine miliona KM, a godišnje Stanić od kirije dobije dva miliona KM. 

Država grca u dugovima i problemima, a ovdje su omogućili ljudima koji nisu ni vlasnici da upravljaju nekretninama i da uzimaju pare, i što je najgore prave ogroman dug Feroelektru, odnosno Vladi kao vlasniku.

Dug prema radnicima raste, ne izmiruje se PDV, a raste dug i Poreznoj upravi. 

#BiH