Članak

Obilježena 24. godišnjica: Za rušenje mosta na Savi i ubistvo 100 ljudi niko nije odgovarao

Danas je u Brčkom obilježena 24. godišnjica rušenja mosta na Savi. Tog 30. aprila, u deset minuta do pet sati aktiviran je eksploziv u automobilu koji je naguran na most, pedesetak metara od brčanske

Danas je u Brčkom obilježena 24. godišnjica rušenja mosta na Savi. Tog 30. aprila 1992. godine, u deset minuta do pet sati aktiviran je eksploziv u automobilu koji je naguran na most, pedesetak metara od brčanske obale Save. U tom trenutku je prolazila kolona ljudi, uglavnom bosanskih radnika u zemljama Zapadne Evrope. Poginulo je, prema svim dostupnim podacima između 70 i 100 ljudi, piše novinska agencija Patria. 

Ramiz Ahmetović, predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta, koje je, u saradnji sa Udruženjem logoraša Brčko distrikta, organizovalo obilježavanje ovog značajnog datuma, naglasio je, komentarišući činjenicu da optužnica još nije podignuta, da više ništa ne očekuje.

- Taj dan je napravljen uviđaj od strane tadašnje policije, pokupljeni su posmrtni ostaci poginulih u više od tri sanduka, te prevezeni u bolničku mrtvačnicu. Tu im se gubi svaki trag - kazao je on.

Nekoliko stotina građana danas su na mostu položili vijence  i bacili cvijeće u rijeku.

#BiH