Članak

ZLOUPOTREBE Velimir Jukić izlobirao: I Eurostat traži izmjene Zakona o popisu!?

Dakle, Velmir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH očito je u Briselu napravio dobar posao, i izlobirao kod Eurostata da predloži izmjene Zakona o popisu što je očito bio i krajnji cilj, a što d

-Nakon nedavno održanih sjednica Centralnog popisnog biroa i činjenice da nije utvrđena metodologija za obradu podataka, za što sam siguran da je razočaravajuće, mislim da je sada vrijeme razmisliti o sljedećim koracima koji su neophodni da bi se okončala operacija popisa.

Sa jedne strane, Zakonom o popisu je utvrđeno da je rok za diseminaciju rezultata 1. juli-što je manje od dva mjeseca od danas. S druge strane IMO je u februaru smatrao da je potrebno najmanje 4-5 mjeseci da se objave rezultati popisa, a nakon utvrđivanja metodologije za obradu podataka. Uprkos teškoj situaciji, IMO tim i Eurostat još uvijek očekuju od statističkih institucija u BiH da nađu način i riješe problem neslaganja oko metodologije za obradu podataka.

Uz pretpostavku da BHAS i entiteski statistički instituti namjeravaju završiti operaciju popisa i ubrzo objaviti rezultate kao i to da se rješenje ne očekuje u narednih nekoliko dana, smatram da BHAS i statistički entitetski zavodi sada trebaju razmotriti pokretanje procedure izmjene Zakona o popisu stanovništva i osigurati dovoljno vremena za određivanje metodologije obrade podataka. Naravno, takve izmjene zakona trebaju biti opravdane realističnim i detaljnim planom sa utvđenim rokovima za neophodne odluke.

Hvala za razumijevanje ove preporuke za naredne korake i radujem se vašoj reakciji i povratnoj informaciji – pismo je upućeno od Pietera Everaersa, direktora Eurostata čelnicima entitetskih i državne agencije za statistiku u BiH, a u čijem posjedu je novinska agencija Patria. 

Dakle, Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH očito je u Briselu napravio dobar posao, i izlobirao kod Eurostata da predloži izmjene Zakona o popisu što je očito bio i krajnji cilj, a što duže vrijeme upozoravaju iz Zavoda za statistiku FBiH. Emir Kremić, direktor Zavoda za statistiku FBiH potvrdio je za Patriju da je i on dobio pismo. 

- Iznenađen sam prijedlogom Everaersa da se pod pretpostavkom razmotri pokretanje procedure izmjene zakona. U svakom slučaju malo sam zbunjen i ne znam je li ovo lični stav Everaersa ili stav Evropske delegacije, jer se zna način i procedura, a cijeneći vjerujem da i Everaers zna proceduru ovakvog predlaganja, jer iza nas su 22 misije i zna se da se je uvijek obavještavalo i Vijeće ministara – istakao je Emir Kremić, direktor Zavoda za statistiku FBiH.

Nadalje, Kremić kaže da bi postojao argument za pokretanje zakonodavne procedure izmjene zakona normativno-pravna djelatnost traži da su u sprovođenju zakona nastale velike promjene i da je došlo do novih pravnih situacija u praksi.

U konkretnom slučaju nisu se desile nikakve promjene u zakonskom smislu, niti su nastale nove životne pravne situacije u primjeni zakona iz razloga što je Popis organiziran i proveden u skladu za zakonom i evropskim standardima – ističe Kremić.

Promjene Zakona o popisu zapravo bi prolongirale objavu rezultata popisa koji je urađen još 2013. godine.

- Prolongiranje zakonskog roka objave podataka popisa značilo bi direktno kršenje navedenog principa koji vodi u proizvoljnost, vremensku neodređenost i arbitrarnost, što bi omogućilo stvaranje prakse da se traži produženje zakonskih rokova zbog propuštanja postupanje prema zakonom utvrđenim rokovima – dodao je Kremić.

#BiH