Članak

NATO protiv nasilnog širenja ruskog uticaja

Zamjenik glavnog sekretara NATO-a Alexander Veršbou (Vershbow) izjavio je u Pragu da je "naša sigurnost ne može uzeti zdravo za gotovo i da je „NATO važniji nego što je ikada bio." On je rekao da NATO

Zamjenik glavnog sekretara NATO-a Alexander Veršbou (Vershbow) izjavio je u Pragu da je "naša sigurnost ne može uzeti zdravo za gotovo i da je „NATO važniji nego što je ikada bio." On je rekao da NATO jača svoju obranu kao odgovor na akcije autoritarnijoj i agresivnog Rusiji.

Ali, Veršbou je isto tako naglasio važnost političkog dijaloga s Rusijom. On je naglasio da "ne može biti bilo kakvog povratka na biznis dok Rusija ne djeluje u skladu s međunarodnim pravom".

On je naveo da je prvi korak prema tom cilju treba biti puna provedba sporazuma o Minsku – da se prekine rusko podupiranje pobune u Istočnoj Ukrajini, provede primirje, povuku ruske snage i teško naoružanje, te stvore uslovi za slobodne i poštene izbore pod ukrajinskim i OESS-nadzorom, s ciljem ponovnog integriranja okupiranih dijelova Donbasa u Ukrajinu.

Veleposlanik Veršbou je naglasio potrebu za jačim NATO suradnje s Europskom unijom. "Postoji mnogo razloga da NATO-a i EU zajedno rade na pitanjima kao što su hibridni ratovanja, cyber obrana i civilna pripravnost", rekao je Veršbou i naglasio važnost pažnje na
„južnim granicama NATO-a“, piše NAP.

 

 

#Svijet