Članak

Zastupnici danas o Zakonu o izvršnom postupku:Radnici se više neće moći uknjižiti na državnu imovinu

Predstavnički dom Parlamenta FBiH raspravljat će danas po hitnom postupku o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku, piše NAP.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH raspravljat će danas po hitnom postupku o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku, piše NAP.

Ukoliko se usvoje predložene izmjene, to znači da sudovi više neće moći potražioce dugovanja knjižiti kao dioničare u privrednim subjekatima u vlasništvu Federacije BiH, kantona, općina i gradova. Potražiocima će se morati isplaćivati novac koji im se duguje.

Pojednostavljeno, radnici koji su radili ili rade u preduzećima, a koja su u vlasništvu FBiH, kantona ili općina, nakon što nisu mogli naplatiti zarađene plate, najčešće zbog toga jer je preduzeće otišlo u stečaj, imali su mogućnost da se uknjiže u vlasništvo preduzeća, a onda da sami prodaju svoje dionice kome žele.  

Novo zakonsko rješenje treba da ukine tu praksu. Nivoi vlasti u Federaciji, koji imaju izvršne sudske presude, bit će zaduženi da u svojim budžetima predvide novac za isplatu sudskih izvršnih rješenja u iznosu od najmanje 0,3 posto od ukupno planiranih budžetskih prihoda.

Prema obrazloženju mogućeg novog zakonskog rješenja , "primijećena je ustaljena praksa sudova u FBiH da mijenjaju predmet izvršenja, u korist tražilaca izvršenja, s novčanog potraživanja na upis zabilježbe založnog prava nad dionicama privrednih subjekata u vlasništvu Federacije BiH, kantona, općina i gradova". Novo zakonso rješenje ukinulo bi tu praksu. Tražioci bi umjesto upisa u vlasništvo nad nekretninom, dobili novac koji im se duguje, piše NAP.

#BiH