Članak

Vedran Mulabdić novi ministar unutrašnjih poslova KS

Mulabdić je položio svečanu izjavu nakon čega su uslijedile čestitke zastupnika i ministara u Vladi KS.

Zastupnici u Skupštini KS podržali su imenovanje Vedrana Mulabdića (SBB) za ministra unutrašnjih poslova KS za 22 glasa, dok su dva glasa bila protiv, a tri zastupnika suzdržana, piše bh. novinska agencija Patria.

Mulabdić je položio svečanu izjavu nakon čega su uslijedile čestitke zastupnika i ministara u Vladi KS.

Vedran Mulabdić rođen je 1976. godine u Sarajevu. Bio je zaposlen kao viši stručni saradnik za opću sigurnost u Ministarstvu sigurnosti BiH gdje je uposlen od 2006. godine.

U periodu avgust-decembar 2006. godine radio je u Sektoru za međunarodnu saradnju Ministarstva sigurnosti BiH.

Od 2004. do 2006. godine bio je uposlen u MUP-u Kantona Sarajevo, a nekoliko godina radio je i na poslovima zaštite ljudi i imovine. Osnovnu školu, kao i srednju završio je u Sarajevu. Na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu 2003. godine stekao je VŠS, a 2005. godine i VSS.

Magistarski rad na temu “Uloga obavještajne službe u savremenoj diplomatiji”odbranio je 2015. godine na Fakultetu političkih nauka Sarajevo.

Od septembra 2005. do marta 2006. godine pohađao je u Policijskoj akademiji na Vracama Osnovnu policijsku obuku gdje je dobio čin mlađi inspektor. Aktivno govori engleski, te pasivno njemački jezik.  

Mulabdić je bio koordinator Odbora za sigurnost izbora, i to u izbornim procesima 2010., 2012. i 2014. godine. Također, jedan je od autora Priručnika za Rad policije u zajednici u Bosni i Hercegovini.  Član je Radne grupe za izradu Smjernica za prikupljanje podataka u oblasti maloljetničkog prestupništva u Bosni i Hercegovini.

Učešće u seminarima

- Na Policijskoj akademiji MUBARAK u Kairu bio je učesnik na seminaru o temi: “Kompjuterski kriminal i kriminal umjetninama.  

- Seminar u organizaciji FBI i NATO-a o temi: “Countering the Proliferation of WMD via International Cooperation” Sarajevo, Bosna i Hercegovina (21. – 25. april 2008);

- Seminar u organizaciji Vijeća ministara BiH i OSCE-a o temi: “Sigurnosna politika Bosne i Hercegovine” Sarajevo, Bosna i Hercegovina (3. – 14. novembar 2008);

- Seminar u organizaciji Vlade SAD o temi: “Export Control and Related Border Security (EXBS)Program” Beč, Republika Austrija (2. – 5. febuar 2009);

- Seminar u organizaciji Vlade SAD o temi: “Analysis of Strategic Commodity Transfer” Podgorica, Republika Crna Gora (17. – 19. februar 2009);

- Seminar u organizaciji Vlade SAD o temi: “Export Control and Related Border Security (EXBS) Program” Podgorica, Republika Crna Gora (5. – 7. maj 2009);

- Turska vojna akademija – PfP Training Centar, seminar o temi: “Arms Control Orientation Course” Ankara, Republika Turska (8. – 12. februar 2010).

#BiH