Članak

Larisa Cerić ispunila normu za nastup na predstojećim Olimpijskim igrama u Riju

U Meksiku u grada Guadalajara održano je jedno od najjačih judo takmičenje Masters koji okuplja po 16 najboljih judaša i judašica u svijetu, piše novinska agencija Patria.

U Meksiku u grada Guadalajara održano je jedno od najjačih judo takmičenje Masters koji okuplja po 16 najboljih judaša i judašica u svijetu, piše novinska agencija Patria.

U najjačoj konkurenciji Larisa Cerić se fenomenalnim borbama domogla se jednog od najboljih sportskih rezultata ikada za bosanskohercegovački sport.

Ona je u svojoj uobičajenoj kategoriji +78kg fascinirala sve pristune svojim izvanrednim izdanjem. U prvom kolu bila je slobodna, a u drugom kolu bila je uspješnija od favorizirane i na rejting listi bolje plasirane korejanke Kim Minjeong.

U trećem kolu, u nijansama koje je toga dana registrovala samo glavni sudija na tatamiju, poražena je od prve japanske table petoplasirane sa svjetske ranking liste Yamabe Kanae. U nastavku takmičenja fenomenalnu formu toga dana potvrdila je u meču sa izvanrednom, Holanđankom Savelkouls Tessie.

Borbu za do sada najveću medalju, bronzanu sa Masters turnira najboljih judašica planete radila je sa Tunižankom Cheikh Rouhou Nihel. Ovaj najvažniji meč riješila je maksimalnim rezultatom od 10:0 poslije čega je euforično bila nagrađena ovacijama objektivne meksičke publike, kao i aplauzima dužnosnika Svjetske Judo Federacije.

Na najbolji mogući način Larisa Cerić je završila ovo posljednje i jedno od najvećih takmičenja u judo sportu, Masters Guadalajara 2016 koje se ujedno i bodovalo za olimpijsku normu.

Cerić je ovim takmičenjem okončala dvogodišnje nastupe na najvećim međunarodnim takmičenjima i put do olimpijske norme i ostvarila je na najbolji mogući način, trećim mjestom odnosno bronzanom medaljom sa velikog Masters turnira, osvojivši novih 280 bodova.

-Osjećam se fenomenalno, dugo sam čekala ovu medalju i kraj kvalifikacija. Sretna sam jer sam ispunila svoj najveći san, a to je da se plasiram na Olimpijske igre. Najviše bih željela da se zahvalim mojim trenerima prof. dr. Branislavu Crnogorcu i Arijani Jahi, kao i mojoj porodici i prijateljima koji su uvijek uz mene i koji me podržavaju, rekla je Cerić.

Larisa u četvrtak sa novinarima u Sarajevu

Konferencija za novinare na kojoj će govoriti Larisa Cerić, Branislav Crnogorac i generalni sekretar Judo saveza BiH Arijana Jaha bit će održana u četvrtak 2. juna u 11.30 sati u prostorijama USD Bosna u Sarajevu. 

#Sport