Članak

Pismo načelniku Koldži:Zašto niko od boraca nije pozvan na otvaranje Memorijalnog centra Trg heroja

Od ove koordinacije smo dobili podršku a kopiju ovog pisma ćemo uputiti ostalim boračkim udruženjima sa teritorije Novog Sarajeva.

Udruženje organizatora otpora i ratnih veterana Trg heroja Sarajevo uputilo je protestno pismo načelniku Općine Novo Sarajevo Nedžadu Koldži, Koordinaciji boračkih udruženja Novo Sarajevo, te ministru za boračka pitanja KS Muharemu Fiši. Novinska agencija Patria pismo prenosi u cjelosti.  

-Obraćamo vam se sa ovim protestnim pismom u povodu otvaranja Memorijalnog centra na Trgu heroja, dana 16.05 2016.godine, sa slijedećim obrazloženjem.

Kao što znate na Trgu heroja je formirano Udruženje organizatora otpora i ratnih veterana koje djeluje od 2013.godine. Smatramo u najmanju ruku nekorektnim, da se na otvaranje  Memorijalnog centra Novo Sarajevo nisu pozvali predstavnici ovog boračkog udruženja.

Naime, članovi ovog udruženja  su neposredni sudionici  i svjedoci ratnih dešavanja iz proteklog odbrambenog rata i to ne treba dokazivati.

Nadalje, članovi našeg udruženja su direktno učestvovali u odbrani Trga heroja. Poznato je da su se stanovnici ovog mjesnog područja odmah na početku agresije samoorganizirali i udružili u odbranu  ovog dijela grada. Nikada se ne smije zaboraviti da su u odbrani ovog dijela općine mnogi mladi ljudi, pripadnici naše jedinice, dali ono najdragocjenije a to je vlastiti život. Veliki broj naših pripadnika doživio  je teška ranjavanja i imaju doživotna tjelesna oštećenja. Isto tako, evidentno je da je veliki broj civila i djece nastradao tokom agresije. Trg nije bez razloga promjenio svoje ime u Trg heroja čije ime svjedoči herojskoj odbrani grada Sarajeva.

Oni koji ne znaju ove historijske činjenice ili ih zaboravljaju prave ovakve neoprostive greške koje boračku populaciju sa Trga heroja u najmanju ruku vrijeđaju.

Inicijativu o osnivanju Memorijalnog centra Novo Sarajevo smo podržali i smatramo opravdanim osnivanje ovakvog centra koji će baštiniti tradiciju i istinu odbrane grada. Ponosni  smo što se ovaj centar nalazi baš na Trgu heroja gdje je ta odbrana  grada imala poseban historijski značaj.

U tom povodu odazvali smo se na poziv Općine Novo Sarajevo da se sakupe muzejski artefakti i drugi materijalni dokazi koji će svjedočiti ovim historijskim događajima. Udruženje se odazvalo pozivu i ustupilo originalne fotografije iz tog perioda, bez nadoknade, jer smatramo da smo dužni dati svoj doprinos takvom projektu.

Nadali smo se, da ćemo u najmanju ruku biti pozvani sa pripadnicima ostalih boračkih udruženja na svečanost u povodu otvaranja ovog Memorijalnog centra. Organizator se nije smatrao obaveznim da se predstavnik našeg udruženja pozove na otvaranje i isto tako, saznali smo, da ni ostala boračka udruženja nisu dobila poziv.

Ovakav čin smatramo provokacijom od strane organizatora i nedoličnim činom koji je bacio sjenu na jedan ovakav događaj. Uvredljiva je činjenica da borci koji su direktno učestvovali u odbrani nisu bili sudionici ovog događaja.

Smatramo da ova gesta organizatora jasno govori da je ovaj događaj bio zloupotrebljen u političke svrhe i u svrhu vlastite promocije.

Patriotizam i hrabrost boraca u proteklom ratu su pokazali da interesi pojedinaca nikada nemogu biti ispred interesa kolektiva ili društva. Svojim tijelima i hrabrošću smo odbranili ovu zemlju, nismo dozvolili da crne sile zavladaju ovim prostorima.

Isto tako nećemo ni sada dozvoliti da neko ove svijetle historijske dane i naše učešće skrnavi na ovakav način i historijske događaje iz proteklog odbrambenog rata privatizira.

Ovakav odnos spram odbrane  primjetili smo i prilikom obilježavanja formiranja jedinice koji smo zbog Vas pomjerili za jedan dan i to 20.04 2016. god.Tom prilikom smo namjeravali uručiti Vam Zahvalnicu za podršku u radu boračkog udruženja. Na naš poziv se niste odazvali a zahvalnicu smo uručili predstavniku općine. Naknadno smo konstatovali, da ste ovaj naš značajan datum  ignorisali i da ste u isto vrijeme bili u Zenici.

Koristimo priliku da Vas obavjestimo  da se pomjeranje datuma obilježavanja naše jedinice neće nikada više ponoviti i da ubuduće  nećemo na ovo naše obilježavanje posebno pozivati  predstavnike općinskih organa. To vrijedi i za naredni značajan datum  Općine Novo Sarajevo, a to je Bitka za  „11 Plavih“.

O ovom našem stavu smo obavijestili Koordinaciju boračkih udruženja Novo Sarajevo i zatražili smo od istih da se ovaj problem postavi na narednom sastanku boračkih udruženja.

Od ove koordinacije smo dobili podršku a kopiju ovog pisma ćemo uputiti ostalim boračkim udruženjima sa teritorije Novog Sarajeva.

Na kraju obavještavamo Vas da smo već uložili usmeni protest Službi  za boračko – invalidsku zaštitu Općine Novo Sarajevo, Kabinetu Načelnika Općine Novo Sarajevo i kabinetu Ministra  za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Sa ovim našim stavom i protestom bit će upoznati i mediji od kojih ćemo tražiti podršku. Isto tako poziv za podršku ćemo uputiti boračkim udruženjima i asocijacijama sa područja grada Sarajeva.

Naše buduće postupke ćemo dogavarati  i koordinirati sa ostalim boračkim udruženjima koji su već konstatovali da vlasti nemaju sluha za boračke probleme i njihove potrebe, stoji u protestnom pismu koje potpisuje Sead Sefić, predsjednik Udruženja. 

#BiH