Članak

Vuletić upozorava: Zakon o izvršnom postupku izmijenjen kako bi Vlada lakše prodala neke firme

Ukinuta je praksa sudova u FBiH da mijenjaju predmet izvršenja, u korist tražilaca izvršenja, s novčanog potraživanja na upis zabilježbe založnog prava nad dionicama privrednih subjekata u vlasništvu

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je po hitnoj proceduri izmjene i dopune Zakona o izvršnom postupku, na današnjoj vanrednoj sjednici Parlamenta, piše NAP.

Prema novom zakonu svi nivoi vlasti u Federaciji, koji imaju izvršne sudske presude, zaduženi su da u svojim budžetima predvide novac za isplatu tih sudskih izvršnih rješenja.

Ukinuta je praksa sudova u FBiH da mijenjaju predmet izvršenja, u korist tražilaca izvršenja, s novčanog potraživanja na upis zabilježbe založnog prava nad dionicama privrednih subjekata u vlasništvu Federacije BiH, kantona, općina i gradova.

Stručnjaci upozoravaju da će se za neke to učiniti kao ustupak radnicima, ali je suština u tome da Vlada sebi pravi prostor da lakše proda neke kompanije, u kojima ima vlasništvo. 

Izmjene zakona koalicija SDA, HDZ BiH i SBB usvojila je uz pomoć nekoliko zastupnika iz Stranke za BiH.

- Očito da su na udar došle dionice preduzeća, što narušava planove Vlade FBiH da prodaju neke firme, koje su im interesantne – upozorio je zastupnik DF-ov zastupnik Davor Vuletić. On je podsjetio da je ovo drugu put u posljednjih šest mjeseci da Vlada mijenja Zakon o izvršnom postupku. I prije pola godine izmjene su usvojene po hitnom postupku, piše NAP.

#BiH