Članak

Nova viceguvernerka Centralne banke BiH Milica Lakić

Milica Lakić je kadar SDS. Na dužnost direktorice Glavne banke RS, jedne od tri glavne jedinice CB BiH, imenovana je u avgustu prošle godine.

Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), na 7. sjednici, održanoj danas  u Sarajevu, imenovalo je Milicu Lakić za viceguvernerku CBBiH, na mandatni period od četiri godine, saopćeno je iz CBBiH, prenosi novinska agencija Patria.

Milica Lakić na poziciju viceguvernerke CBBiH dolazi s mjesta direktorice Glavne banke Republike Srpske Centralne banke Bosne i Hercegovine, a bit će zadužena za Sektor za monetarne operacije, upravljanje deviznim rezervama i gotovinom.

Milica Lakić je kadar SDS. Na dužnost direktorice Glavne banke RS, jedne od tri glavne jedinice CB BiH, imenovana je u avgustu prošle godine.

Mjesto viceguvernera CB BiH iz reda srpskog naroda upražnjeno je od februara ove godine, kada je Upravno vijeće CB BiH na inicijativu dva člana, smijenilo Radomira Božića inače kadar SNSD-a.

Tada je iz CB BiH saopšteno da je svojim radom nanio štetu toj instituciji, te je nekoliko dana kasnije dobio otkaz. Božić se žalio Sudu BiH, i vraćen je u CB BiH do okončana postupka, ali ne na mjesto viceguvernera.

Milica Lakić nije bila prvi izbor SDS. Njen partijski kolega Milenko Stanić je odustao zbog pravnih prepreka koje su se pojavile, ali i pod pritiskom udruženja žrtava koje su ga prozivale za zločine u Vlasenici.

Milica Lakić je članica Odbora za ekonomiju SDS-a i profesorica na Banja Luka College i Sveučilištu u Vitezu. Nakon dolaska SDS-a na vlast na državnom nivou, imenovana je za direktoricu Glavne banke RS.

#Biznis