Članak

Banja Luka: SIPA uhapsila bivšeg direktora IDDEEA Sinišu Macana

Macana su uhapsili pripadnici SIPA-e po nalogu Tužilaštva BiH. On se u javnosti spominjao zbog zaključivanja štetnog ugovora u aferi Milbauer (Mühlbauer) u kojoj je BiH nanesena višemilionska šteta ko

U okviru istrage oko višemilionskih zloupotreba i nezakonitosti povodom izbora kompanije za izradu ličnih dokumenata građana BiH, policijski pripadnici SIPA, rano jutros su po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gprivredni kriminal i korupciju, locirali i na području Banja Luke lišili slobode osumnjičenog Macan Sinišu rođenog 1974. godine.

Osumnjičeni Macan, bivši direktor Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH, osumnjičen je za zloupotrebu položaja i nezakonitosti u procesu izbora poduzeća Muehlbauer, za sudjelovanje u izradi ličnih dokumenata za građane Bosne i Hercegovine.

Navedenim nezakonitostima, navedenom poduzeću omogućeno je da dobijanjem navedenog posla i formiranjem i određivanjem cijene dokumenata, stekne nezakonitu imovinsku korist. Vrijednost navedenog ugovora veća je od 100.000.00,00 KM.

Tužilaštvo BiH zajedno sa SIPA-om i partnerskim agencijama, provelo je dugotrajnu i temeljitu istragu cjelokupnog procesa, te prikupilo dokaze o odgovornosti osumnjičenog Macana.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim agencijama nastavlja intenzivnu borbu protiv svih oblika koruptivnih kaznenih djela, a naročito u slučajevima u kojima se imovinska korist temelji na budžetskim sredstvima za koje su oštećeni građani Bosne i Hercegovine.

Novim pravilnikom, usvojenim u Vijeću ministara BiH u novembru 2012. godine kada je  Nikola Špirić bio ministar finansija, a Sredoje Nović ministar civilnih poslova, cijena ličnih karata povećana je na 18, a vozačkih dozvola na 60 maraka.

Tada je definisano i da nadležnim organima za izdavanje dokumenata od cijene lične karte ne pripada ni fening dok im od vozačke dozvole ide samo 20 maraka.

Tom promjenom, osim građana koji su počeli plaćati veću cijenu dokumenata, oštećeni su i entitetski i kantonalni MUP-ovi. Po jednoj izdatoj ličnoj karti za 12,6 KM, a za svaku izdatu vozačku dozvolu za 22 marke.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tvrdio je da je u 2013. i 2014. godini MUP Republike Srpske izdao preko 600 hiljada ličnih dokumenta i po tom osnovu izgubio preko 10 miliona maraka.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske oštećeno je za više od 10 miliona maraka, a nedavno su se kreditno zadužili za 15 miliona da bi nabavili nova vozila i uniforme za policiju. Za tu odluku, koja je MUP RS u protekle dvije godine koštala 10 miliona maraka, glasali su ministri SNSD-a koji se danas bave raznim komisijama i drugim stvarima kao navodni zaštitnici interesa Republike Srpske. Svake godine zbog te odluke MUP će ostati bez dijela sredstava tako da će šteta biti ogromna' - kazao je svojevremeno ministar Mektić, piše NAP. 

.

#BiH