Članak

Ivanić se žalio Nikoliću na situaciju u BiH

Nikolić je ovom prilikom kazao da "pojedini političari, zarad uskogrudih a kratkoročnih političkih benefita, podstiču tenzije među narodima koji žive u regionu, i na taj način nanose ogromnu štetu pro

Nakon što se susreo sa premijerom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić održao je sastanak i sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, javlja Patria.

Ivanić je, kako je saopštila Pres služba Nikolićevog kabineta, rekao da istupi poglavara islamske vjerske zajednice i Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini, te retorika političara iz Federacije Bosne i Hercegovine, vraćaju građane u rane devedesete godine prošlog vijeka.

Ivanić smatra da se to mora zaustaviti, jer takvi postupci ugrožavaju mir i stabilnost i stvaraju nesigurnost, posebno kod pripadnika srpskog naroda. Ivanić je dodao da se iskreno nada da će to biti na vrijeme shvaćeno i da će se Bosna i Hercegovina vratiti na put ostvarivanja napretka za sve svoje građane i stvaranje mogućnosti za život kao u razvijenim zemljama Evrope.

Nikolić je ovom prilikom kazao da "pojedini političari, zarad uskogrudih a kratkoročnih političkih benefita, podstiču tenzije među narodima koji žive u regionu, i na taj način nanose ogromnu štetu procesu pomirenja među građanima i državama te kazao da se u BiH stanje ubrzano pogoršava.

- Budućnost cijelog Balkana je u saradnji, u stremljenju ka prihvatanju evropskih standarda, a preduslov te saradnje moraju prije svega biti mir i stabilnost, i na tome Srbija čvrsto insistira - naveo je predsjednik.

#Region