Članak

Ef. Dudić pozvao na jedinstvo muslimana u Srbiji

Na sednici Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije održanoj u nedjelju u Novom Pazaru razrešen je dužnosti kompletan Rijaset islamske zajednice u Srbiji, nakon što im je istekao mandat

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud ef. Dudić pozvao je pripadnike Islamske zajednice u Srbiji i ulemu da konačno stave tačku na podjele i okupe se oko jedne, jedinstvene i tradicionalne Islamske zajednice kako bi očuvali vjerske, etičke, kulturne i svake druge vrijednosti, saopćeno je, piše NAP.

Na sjednici Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije održanoj u nedjelju u Novom Pazaru razriješeno je dužnosti kompletno rukovodstvo Rijaseta IZ u Srbiji, nakon što im je istekao mandat. To je u samoj Islamskoj zajednici Srbije pokrenulo određene polemike. Za neke, smjena je izvedena neregularno, jer navodno Sabor nije imao kvorum.

Ef. Dudić podsjeća da su protekle godine pokazale da je ugrožavanje jedinstva Islamske zajednice glavni izvor destrukcije među muslimanima te da svaki korak podjele izaziva nove podjele.

- Vrijeme je da iz svih događaja protekle decenije izvučemo pouke i vratimo se organizacionom i vrijednosnom jedinstvu – rekao je muftija Dudić.

Dosadašnji muftija beogradski Muhamed Jusufspahić rekao je za Betu da je umjesto smijenjenih postavljeno povjereništvo, odnosno nova uprava "koja treba da organizuje legalne izbore koje su oni koji su bili u tehničkom mandatu opstruirali“.

#Region