Članak

MMF potvrdio: Dolazimo u Beograd devetog juna

Misija Međunarodnog monetarnog fonda koju predvodi Džejms Ruf dolazi u Beograd devetog juna, piše Tanjug, prenosi novinska agencija Patria.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda koju predvodi Džejms Ruf dolazi u Beograd devetog juna, piše Tanjug, prenosi novinska agencija Patria.

Tada će, kako je planirano, početi tehnički razgovori između Srbije i MMF-a, dok će zvanični razgovori početi u ponedjeljak, 13. juna sastankom u Narodnoj banci Srbije.

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić jučer je u šali izjavio da bukvalno ne spava zbog dolaska MMF-a i zbog pitanja koja će se time otvoriti. 

Misija MMF je u Srbiji bila krajem februara, kada su započeti razgovori o četvrtoj reviziji trogodišnjeg programa, koji je Srbija zaključila sa tom institucijom. 

Revizija nije zaključena, a stalni predstavnik MMF u Beogradu Deheng Kim je rekao Tanjugu da će ocjena biti data prilikom sljedeće posete delegacije MMF, koja će uslijediti nakon izbora. 

Praksa MMF pred izbore varira, ali nije neuobičajeno da se odloži kompletiranje revizije zbog izbora, objasnio je Kim Tanjugu. 

Prema njegovim riječima, tehnička vlada će preuzeti upravljanje nakon izbora, ali je ona, podsjetio je, limitirana u ovlaštenjima da usvaja nove mjere.

Trogodišnji stand-by aranžman iz predostrožnosti, vrijedan oko 1,2 milijarde eura, Srbija je sa MMF-om zaključila u februaru 2015. godine. 

 

 

#Region