Članak

Patria u posjedu pisma: Sindikat sumnja da je Vlada unaprijed dogovorila prodaju Sarajevo-Osiguranja

U dokumentu se dalje navodi da su očekivanja Sindikata bila da se proces prodaje dionica u vlasništvu Federacije BiH zaustavi i sačekaju rezultati programa sanacije kompanije, ali to se nije desilo

Sindikat Sarajevo-Osiguranja usvojio je nekoliko vrlo oštrih zaključaka na sjednici održanoj polovinom juna, u kojima traži obustavu prodaje dionica ove osiguravajuće kuće.

Patria je u posjedu dokumenta u kojima članovi Sindikata izražavaju sumnju da se prodaja najveće domaće osiguravajuće kuće u BiH prodaje na netransparentan način. Sumnjaju da je Vlada FBiH već ranije dugovorila kupca. Sada je ostalo još da se dionice društva obore na najmanju vrijednost.

Prvi pokušaj prodaje dionica Sarajevo-Osiguranja održan 23. juna na Sarajevskoj berzi nije bio uspješan. Agencija za privatizaciju FBiH snizila je nakon toga cijenu dionice ove kompanije sa 12,99 KM na 10,39 KM po dionici. 
Predmet prodaje je paket od 2.108.469 dionica, koje su u državnom vlasništvu. Agencija ima pravo sniziti dionice Sarajevo-Osiguranja još dva puta. 

- Bez obzira na uvjeravanja od strane Vlade FBiH da se u proces prodaje dionica koje su u vlasništvu Federacije BiH ušlo sa najboljim namjerama i bez unaprijed dogovorenog kupca, način prodaje (aukcija) i vrijeme u koje se to čini daju nam za pravo da izrazimo sumnju – kritikuju iz Sindikata. 

- U dva navrata pismeno smo se obraćali premijeru (Fadilu Novaliću op.a.), naši zahtjevi nisu uvaženi (iako smo uvjeravani da će biti uvaženi). Zbog svega, ostajemo čvrsti u stavu da ćemo svoja prava štititi svim dozvoljenim sredstvima. Ukoliko prava radnika budu ugrožena i ne budu ispoštovani zahtjevi koje smo postavili u pismu upućenom premijeru, radnici Sarajevo-Osiguranja će preduzeti sve potrebne mjere da se zaštite, uključujući i štrajk ako to bude potrebno – stoji u zaključcima Sindikata. 

U dokumentu se dalje navodi i to da su očekivanja Sindikata bila da se proces prodaje dionica u vlasništvu Federacije BiH zaustavi i sačekaju rezultati programa sanacije kompanije. Vlada ipak ne odustaje od prodaje ove osiguravajuće kuće, piše Patria.

#BiH