Članak

Na granici uhapšen Jasmin Viković osumnjičen za zločine nad Hrvatima u Konjicu

Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, prilikom ulaska na teritoriju Bosne i Hercegovine, pripadnici Granične policije BiH uhapsili su Jasmina Vikovića Jaska, rođenog 1971. godine u Zavidovićima, držav

 

Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, prilikom ulaska na teritoriju Bosne i Hercegovine, pripadnici Granične policije BiH uhapsili su Jasmina Vikovića Jaska, rođenog 1971. godine u Zavidovićima, državljanina BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH, prenosi novinska agencija Patria.

Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je u svojstvu pripadnika Diverzantskog-izviđačkog voda iz Zenice, Armije RBiH,na području Konjica, postupao protivno  odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je osumnjičen da je, zajedno sa drugim osobama, krajem mjeseca avgusta 1993. godine, u mjestu Orahovica, u općini Konjic, učestvovao u nezakonitom zatvaranju trojice civila, starijih osoba hrvatske nacionalnosti, koje su osumnjičeni Viković, kao i drugi pripadnici Armije R BiH višestruko mučili, zlostavljali i premlaćivali, te zatvorili u jedan objekat, gdje su ih nastavili tući i nanositi im teške povrede, naročito u predjelu glave.

Nakon zlostavljanja, jedan civil je preminuo od zadobijenih povreda, a osumnjičeni je sutradan došao u objekat i pucanjem iz vatrenog oružja, usmrtio preostalu dvojicu zatvorenika. Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac odlučit će o daljim mjerama i aktivnostima.

Tužilaštvo BiH vodi istragu u ovom predmetu, tokom koje su prikupljena saznanja da osumnjičeni više godina boravi u inozemstvu, te je Graničnoj policiji izdana zapovjed da se osumnjičeni uhapsi odmah po stupanju na teroritoriju BiH.

Tužilaštvo BiH ulaže intenzivne napore na otkrivanju i procesuiranju počinitelja ratnih zločina, gdje god da se nalaze i u tom procesu ostvaruje saradnju sa agencijama za provođenje zakona u BiH i inozemstvu, stoji u saopćenju. 

#BiH