Članak

Igra vruće-hladno: Šta Vučić traži od stranaca da prekine „ratne igre“ sa Kosovom, Hrvatskom i BiH

Od Hrvatske, odnosno Brisela, očekuje da prestanu sa „udarima“ na Srbiju vezano za hapšenje osumnjičenih za ratne zločine počinjene na tlu Hrvatske, te da se ostavi Beogradu da oni budu „mali Hag“.

Medijska mašinerija u susjednoj Srbiji u potpunosti je upregnuta i stavljena u funkciju premijera Aleksandra Vučića. Spinuje se uveliko, od sastanka sa ljudima od povjerenja na tajnoj lokaciji (da li ga je bilo uopće), dizanja tenzija i podgrijavanje atmosfere na Balkanu, do današnje da je vrlo moguće da se Vučić ne pojavi na sastanku kod predsjednika Srbije Tomislava Nikolića na kojem će biti političari iz RS, piše novinska agencija Patria.

Kako beogradski "Blic" nezvanično saznaje, Vučić je danas svojim saradnicima rekao da ne vidi nikakav smisao sastanka koji su on i Nikolić dogovorili i zakazali sa političarima iz Republike Srpske.

To je trebalo da bude sastanak na kome bi se razgovaralo o važnim stvarima, između ostalog i o referendumu u RS.

Vučić je saradnicima kazao da je imao dogovor sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom i članom Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladenom Ivanićem da ne izlaze u javnost sa svojim stavovima pre nego što svi zajedno sjednu i razgovaraju.

Ali, poslije intervjua koji je Dodik sinoć dao televiziji N1, Vučić ne vidi smisao održavanja današnjeg sastanka i smatra dogovor prekršenim.

Vučićev stav je, prenosi izvor "Blica", da Srbija ne treba da podilazi međunarodnoj zajednici i da je smatra djelimično odgovornom za sve što se u regionu dešava, te da neće vršiti pritiske na Republiku Srpsku.

Da se nazrijeti da iza ove Vučićeve igre stoji dobro osmišljen plan trgovine, u kojem političari iz RS i manji bh. entitet služe kao poluge i moneta za potkusurivanje. Nije Dodik dao samoinicijativno intervju, niti je govorio bilo šta što ne odgovara Vučiću.

Naprotiv, sve je do u detalje razrađeno, a Vučić je taj koji treba da profitira na nekoliko strana.

Srbija će morati priznati Kosovo, prije ili kasnije, o kojem se gotovo više ništa ne piše u susjednoj državi što je znakovito. Ovaj bolni korak Vučić mora poduzeti, ali zauzvrat on će sada od „stranaca“ tražiti zajednicu srpskih opština na sjeveru Kosova.

Koristi ovaj politički manipulator vješto predizbornu kampanju u Hrvatskoj i BiH, te ponovo pokušava iskoristiti ih što je bolje moguće za sebe i profitirati.

Od Hrvatske, odnosno Brisela, očekuje da prestanu sa „udarima“ na Srbiju vezano za hapšenje osumnjičenih za ratne zločine počinjene na tlu Hrvatske, te da se ostavi Beogradu da oni budu „mali Hag“.

Priča o referendumu i sazivanje hitnih sastanaka u Beogradu sa političarima iz RS, te igra hoću-neću miješati se u unutrašnje stvari BiH služi Vučiću kao dobra osnova za trgovinu - odustajanje od revizije tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu za što je rok februar 2017. godine.

Nije ovo više politička igra jednim udarcem dvije, već jednim udarcem tri muhe. Imaju li „bošnjačko jedinstvo“ i probosanske snage dovoljno državničke mudrosti da odgovore na igru srbijanskog premijera koji više i ne skriva šta su mu ciljevi.  

#Region