Članak

Udruženju „UDIK“ donirano 1.500 KM

Projekat „Mapiranje spomenika civilnim žrtvama agresije na području općine Centar 1992-1995“, između ostalog podrazumijeva evidentiranje spomenika civilnim žrtvama agresije na području općine i inform

Agresija koja je izvršena na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine je jedan od najvećih primjera kršenja ljudskih prava i dostojanstva u historiji. Udruženja civilnih žrtava rata na području općine Centar i porodice koje su preživjele tragične sudbine nastojala su da na odgovarajući način obilježe mjesta stradanja.

Udruženje „UDIK“ smatralo je neophodnim da se na adekvatan način, a u saradnji sa predstavnicima civilnih žrtava rata i njihovim porodicama, evidentiraju kako postojeći, tako i potencijalni spomenici i memorijali civilnim žrtvama agresije na području općine Centar. Općina Centar pomaže mnogobrojne aktivnosti na planu izgradnje i sanacije spomen-obilježja, pa je tim povodom i projekat Udruženja “UDIK” podržala sa 1.500 KM, saopćeno je iz Općine Centar, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Projekat „Mapiranje spomenika civilnim žrtvama agresije na području općine Centar 1992-1995“, između ostalog podrazumijeva evidentiranje spomenika civilnim žrtvama agresije na području općine i informisanje stanovništva, sa fokusom na mladu populaciju.

Kroz realizaciju projekata istraživat će se postojeći i potencijalni spomenici civilnim žrtvama agresije, a to će biti urađeno u dvije faze.

U prvoj fazi Udruženje će ispitati stepen informisanosti mladih o stradanjima civilnih žrtava na području općine Centar tokom agresije, a u drugoj fazi tim istraživača provest će istraživanje o postojećim i potencijalnim spomenicima, te kontaktirati udruženja i porodice žrtava. Tom prilikom će biti popisani osnovni biografski podaci za postojeće spoemnike, kao i prikupljeni podaci za potencijalne.

Podsjećamo, u ovogodišnjem budžetu Općine Centar obezbijeđeno je 300.000 KM za podršku projektima nevladinih organizacija i udruženja.

#Lifemagazin