Članak

Moore: Pozivam građane da iskoriste demokratsko pravo i glasaju na izborima

U skladu sa našim mandatom, Misija će pratiti situaciju u cijeloj zemlji. Građani koji imaju primjedbe na provođenje izbora bi trebalo da se obrate Centralnoj izbornoj komisiji, opštinskim/gradskim i

Uoči lokalnih izbora koji se u BiH održavaju 2. oktobra šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore pozvao je sve građane sa pravom glasa da ostvare svoje demokratsko pravo i dužnost i glasaju na lokalnim izborima, prenosi agencija Patria.

- Načelnici i gradonačelnici, te članovi opštinskih/općinskih i gradskih vijeća i skupština imaju veoma važne odgovornosti. Širom BiH smo imali priliku vidjeti kako pametni, energični i predani lokalni dužnosnici dovode do pozitivnih promjena i prosperiteta za sve.

Oni svakodnevno žive i rade sa svojim sugrađanima i bave se praktičnim problemima i izazovima. Birači bi trebalo da izaberu kandidate koji su najsposobniji da u svoj rad unesu vrijednosti, interese i potrebe svojih gradova i opština.

U skladu sa našim mandatom, Misija će pratiti  situaciju u cijeloj zemlji. Građani koji imaju primjedbe na provođenje izbora bi trebalo da se obrate Centralnoj izbornoj komisiji, opštinskim/gradskim izbornim komisijama, te Apelacionom odjeljenju Suda BiH. Građani se takođe mogu obratiti i organizacijama poput Koalicije „Pod lupom“, koja na ovim izborima okuplja 3.000 nezavisnih posmatrača, te pozivamo sve na korektnu saradnju sa njima.

#BiH