Članak

Trideset devet godina postojanja: Na čelu Fakulteta islamskih nauka bilo je šest dekana

Na osnovu člana 17. Zakona o univerzitetu, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i fizičku kulturu SR Bosne i Hercegovine verifikovalo je rad Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu od 5. decembra

Fakultet islamskih nauka u Sarajevu najstarija je i najprestižnija institucija visokoškolskog islamskog obrazovanja u jugoistočnoj Evropi. Sa radom je počeo 29. septembra 1977. godine pod imenom Islamski teološki fakultet u Sarajevu.

Na osnovu člana 17. Zakona o univerzitetu, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i fizičku kulturu SR Bosne i Hercegovine verifikovalo je rad Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu od 5. decembra 1991. godine.

Potpisivanjem Ugovora o međusobnim pravima i obavezama, 29. septembra 2004. godine Fakultet islamskih nauka u Sarajevu uključen je u Univerzitet u Sarajevu kao pridružena članica u sadašnjem ustrojstvu i sa zadržavanjem svojstva pravnog lica.

Dekani od 1993. do danas

Omer Nakičević 

U periodu od 1993. do 2000. godine dekan Fakulteta islamskih nauka bio je prof. dr. Omer Nakičević. Rođen je 2. januara 1927. godine u Teočaku.

Osnovno obrazovanje stekao je u rodnom mjestu, srednje u Tuzli (Behram-begova medresa, odnosno Niža okružna), i Sarajevu (Gazi Husrev-begova medresa) maturirao 1947. godine, kada je nastavio studij na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. 

Nakon deset godina izdržane zatvorske kazne (kao član organizacije Mladi Muslimani biva uhapšen 14. aprila, 1949. godine i poslije istrage u Beogradu, Sarajevu i Tuzli, osuđen na 20 godina robije sa prisilnim radom i 7 godina gubitka građanskih prava po izdržanom robijanju) oslobođen je uslovno i ponovo nastavlja studij na istom Univerzitetu (grupa za orijentalne jezike i književnost). Diplomirao je 25. januara 1962. godine. 

Specijalizirao je žurnalistiku na Kairskoj Radio stanici 1963-64 godine – pripremanje i izvođenje radio emisija na arapskom jeziku. Poslije postdiplomskih studija i položenih ispita predviđenih programom fakulteta Kullijjetu’l-adab na Kairskom Univerzitetu, magistrirao je u aprilu 1968. godine na temu Šejh Hasan Kafi Pruščak, raidu’l-‘ulumi’l-‘arabijjeti'l-islamijjeti fi’l-Bosna ve’l-Herceg. 

Doktorirao je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, 27. februara 1981. godine na temu: Arapsko - islamske znanosti u BiH i glavne škole od XV-XVII vijeka.

Jusuf Ramić

Dr. Jusuf Ramić imenovan je za dekana 28. septembra 2000. godine na mandatni period od dvije godine. 

Rođen je 1938. godine u Šeheru, Kalesija kod Tuzle. Osnovno obrazovanje je završio u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1958. godine. Po završetku Medrese studirao je pravo u Ljubljani i Beogradu. U Kairu je 1962. godine upisao Fakultet arapskog jezika na Al-Azharu. Na ovom Fakultetu je diplomirao, magistrirao i doktorirao.

Prije odlaska na studij u Kairo bio je imam glavne džamije u Čajniču. Po povratku u domovinu 1974. godine počeo je raditi u Islamskoj zajednici, prvo kao šef Kabineta reisu-l-uleme, a onda je 1977. godine postavljen za docenta na predmetu arapski jezik i arapska književnost na Islamskom teološkom fakultetu u Sarajevu. Od Gazi Husrev-begovih institucija koje danas postoje, vakuf, medresa i biblioteka, radio je u dvije posljednje. U biblioteci kao direktor (1982.-1986.) i medresi kao profesor arapskog jezika. U zvanje vanrednog profesora izabran je 1983. godine, a 1989. u redovnog profesora. U ovom periodu biran je za prodekana, a 1990. godine i za dekana ovog Fakulteta.

Ibrahim Džananović

Dr. Ibrahim Džananović imenovan je u septembru 2002. godine za v.d. dekana Fakulteta islamskih nauka.

Rođen je 28. decembra 1946. godine u u srebreničkom selu Podosoje. Nakon četverorazredne škole u rodnom kraju, pošao je u svijet za naukom. U Sarajevu upisuje tada osmogodišnju Gazi Husrev-begovu medresu. Po završetku Medrese 1964. godine imamsku službu započeo je u Trebinju. Iz Trebinja odlazi na odsluženje vojnog roka, ali se po završetku vraća u taj grad.

Brzo se ukazala prilika za nastavak školovanja, pa zajedno sa još nekoliko svršenika medrese odlazi na studije u Bagdad.

Prof. Džananović se vratio u domovinu sa diplomom Univerziteta u Bagdadu. Diplomirao je 30. juna 1973. na Filozofskom fakultetu, Odsjek islamistike. Po povratku sa studija prof. Džananović biva primljen za profesora na Gazi Husrev-begovoj medresi.

Od 1980. godine radio je na FIN-u. U gotovo 23 godine profesorskog rada na Fakultetu, akademski angažman profesora Džananovića se koncentrisao u izučavanju, istraživanju i prenošenju fikha. Predavao je Metodologiju islamskog prava, Islamsko bračno pravo i Ibadat. Preminuo je u avgustu 2003. godine.

Enes Karić

U septembru 2003. godine za dekana je imenovan prof. dr. Enes Karić i na toj poziciji bio je dva mandata. Osnovnu školu završio je u Han Biloj, Gazi-Husrev begovu medresu u Sarajevu.

Diplomirao je na FIN-u, a poslije i na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Magistrirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a doktorirao na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na temu „Hermeneutički problemi prevođenja Kur'ana na srpskohrvatski jezik“.

Njegov angažman na FIN-u počinje 1981. godine prvo kao asistent, potom docent, vanredni te redovni profesor. Na izborima za reisu-l-ulemu IZ u BiH kandidovao se 2005. godine, ali nije izabran. Obavljao je i funkciju ministra obrazovanja u Vladi FBiH.

Ismet Bušatlić

Prof. dr. Ismet Bušatlić za dekana je izabran 2007. godine i na toj poziciji bio je narednih osam godina.

Rođen je 07. 08. 1948. u Zastinju, Gornji Vakuf. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu. Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, a Novinarsku školu u Beogradu. Postdiplomske studije pohađao i završio na Madridskom univerzitetu u Španiji. Na istom univerzitetu, 13. januara 2000. godine odbranio doktorsku tezu na temu „Andaluzijska djela poznata u Bosni i njihov uticaj na vjerski i intelektualni život Bošnjaka“.

Od 1997. stalno je zaposlen na FIN-u.

Zuhdija Hasanović

Od 2015. godine na mjestu dekana je prof. dr. Zuhdija Hasanović. Rođen je 1967. godine u Križevićima, općina Zvornik.

Nakon Gazi Husrev-begove medrese školovanje je nastavio na Islamskom teološkom fakultetu u Sarajevu, kasnije preimenovanom u Fakultet islamskih nauka (FIN).

Na FIN-u je stekao zvanje magistra a onda i doktora islamskih nauka, oblast Hadisa. Trenutno je nastavnik na Katedri Hadisa u zvanju vanrednog profesora.

#BiH