Članak

Ustavni sud BiH danas o Zakonu o praznicima RS

U članu 3b navedeno je da je „republički praznik Dan Republike 9. januar", što je Ustavni sud BiH svojom odlukom ocijenio da je neustavan.

Ustavni sud BiH na današnjoj plenarnoj sjednici razmatrat će između ostalog i  rješenje o neizvršenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, U-3/13 Odluka o ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske, piše novinska agencija Patria.

Riječ je o ranijoj odluci Ustavnog suda BiH, kojom je utvrđeno da Zakon o praznicima Republike Srpske, član 3b nije u skladu sa Ustavom BiH.

U junu je istekao rok od šest mjeseci u okviru kojeg je sporni član Zakona o praznicima RS trebao biti izmijenjen. Ustavni sud BiH je donio odluku krajem novembra 2015. godine.

Ukoliko Ustavni sud BiH zaključi da odluka nije izvršena donosi posebno rješenje kojim se to utvrđuje. I ovo rješenje, kao i prethodna bit će dostavljeno nadležnom Tužilaštvu BiH.

U članu 3b navedeno je da je „republički praznik Dan Republike 9. januar", što je Ustavni sud BiH svojom odlukom ocijenio da je neustavan.

Ignorišući odluku Ustavnog suda BiH, u RS je 25. septembra organiziran referendum na kojem su se građani izjasnili o 9. januaru kao Danu Republike.

Prošle sedmice pokrenuta je procedura za izmjene Zakona o praznicima RS u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH. Još se ne zna kada će ovo pitanje biti razmatrano na sjednici Narodne skupštine RS. 

#BiH