Članak

Crnadak traži gradnju ceste Sarajevo – Podgorica - Tirana

Crnadak je danas u Sarajevu primio ministra vanjskih poslova Albanije Ditmira Bushatija, koji boravi u zvaničnoj posjeti našoj zemlji. U Sarajevu će danas biti otvoren i generalni konzulat Albanije.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak poručio je da se mora aktuelizirati pitanje izgradnje ceste Sarajevo – Podgorica - Tirana jer će na taj način Bosna i Hercegovina i Albanija još više ojačat odnose. A ti odnosi već sada idu uzlaznom putanjom, piše novinska agencija Patria. 

Crnadak je danas u Sarajevu primio ministra vanjskih poslova Albanije Ditmira Bushatija, koji boravi u zvaničnoj posjeti našoj zemlji. U Sarajevu će danas biti otvoren i generalni konzulat Albanije. Na konferenciji za medije koja je organizirana u Sarajevu moglo se čuti da Bosna i Hercegovina i Albanija imaju mnogo prostora za saradnju i međusobno pomaganje. 

Crnadak je podsjetio da je izvoz u Albaniju prošle godine iznosio 42 miliona KM, a uvoz iz Albanije u BiH 11 miliona KM. Šef bh. diplomatije smatra da ovi podaci govori da se ekonomski odnosi između dvije zemlje moraju još jačati. Upravo zbog bolje saradnje dvije zemlje Crnadak smatra da je neophodna izgradnja ceste Sarajevo – Podgorica –Tirana.

U BiH kao ekonomsku podršku Albanije vide i turiste koji će tokom ove zime posjetiti bh. planine, a BiH to Albaniji vraća kroz turiste koji ljeti dolaze na albanske plaže, piše Patria.

#BiH