Članak

Neuspješan eksperiment: Usmjeravanje pacijenata dva dana u Opću bolnicu nije bilo efikasno

Direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Zlatko Kravić koji je član Radne grupe koja je pripremala reorganizaciju kazao je u razgovoru s novinarima da će praksa zbrinjavanja hitnih pacijenata p

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj na današnjoj press konferenciji potvrdila je da ne postoji zvanična odluka o zbrinjavanju hitnih pacijenata ponedjeljkom i petkom u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ umjesto na UKCS, što se primjenjuje od 4. aprila ove godine, piše bh. novinska agencija Patria.

Na pitanje novinara Patrije da li će taj sistem ostati nakon što stupi na snagu nova reorganizacija, Ademaj je kazala da ne zna.

- To ćemo pitanje riješiti dokumentom. Ne znam hoće li ostati sadašnji sistem, mislim da neće da ćemo to riješiti na drugačiji način – kazala je Ademaj.

Ministrica je dodala da je bila riječ o probnom periodu koji je trebao trajati dva do tri mjeseca. Ova praksa traje već sedam mjeseci, a praksa je pokazala da veliki broj pacijenata ipak iz Opće bolnice završi na UKCS zbog tercijarnog nivoa zaštite ili druge usluge koju ne mogu pružiti u Općoj bolnici.

- Ta odluka nije donesena bez prethodnih dogovora i konsultacija. Mi smo imali niz sastanaka na tu temu. Tadašnji direktor Opće bolnice, direktorica Kliničkog centra, direktor Doma zdravlja, direktorica Hitne pomoći zajedno sa mnom načelno smo dogovorili da to bude od dva do tri mjeseca. Nije pisana zvanična odluka ali imamo zapisnike sa tih sastanaka – kazala je Ademaj.

Direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Zlatko Kravić koji je član Radne grupe koja je pripremala reorganizaciju kazao je u razgovoru s novinarima da će praksa zbrinjavanja hitnih pacijenata ponedjeljkom i petkom u ovoj bolnici biti najvjerovatnije ukinuta.

On je potvrdio da se veliki broj pacijenata nakon pružene zdravstvene usluge ipak upućuje na UKCS što iziskuje duple troškove. Također, jedan od prijedloga koji će najvjerovatnije biti prihvaćen jeste da će doktor Hitne pomoći određivati gdje se treba pacijent usmjeravati neovisno koji je dan u sedmici. 

Inače, kako je Ademaj kazala reorganizacija zdravstvenog sistema i ustanova trebala bi stupiti na snagu u januaru 2017. ili u aprilu 2017. godine.

#BiH