Članak

Radnici TTU čekat će još 15 dana: U Sarajevu danas sastanak u Elektroprivredi

U Tuzli je danas održan zbor radnika Tvornice transportnih uređaja (TTU) koja je u stečaju, a odlučeno je da se produži rok za 15 dana kako bi se po peti put pokušao prodati dio imovine, čija je vrije

U Tuzli je danas održan zbor radnika Tvornice transportnih uređaja (TTU) koja je u stečaju, a odlučeno je da se produži rok za 15 dana kako bi se po peti put pokušao prodati dio imovine, čija je vrijednost procijenjena na 6,3 miliona KM, piše Patria.

Na oglas o četvrtoj prodaji nije bilo zainteresiranih kupaca, čime je nastavljena agonija oko 240 radnika. Ne tako davno radnici su štrajkovali glađu, bili su im ugroženi životi, a tada im je premijer Fadil Novalić poručio „kad su mogli čekati godinama onda mogu još da se se strpe“.

Bivši radnici ove firme bukvalno su u bezizlazoj situaciji, a tvrde tvornica je mogla raditi i proizvoditi s milionskim ugovorima, posebno jer su radili za Italiju.

Mehmed Terzić, predstavnik bivših radnika TTU-a u razgovoru za Patriju kaže da im je danas stečajna upraviteljica kazla da zbog tehničkih uslova nije stigla ponuda za kupovinu dijela imovine te da će to biti urađeno u narednih 15 dana.

Sačekat ćemo i tih 15 dana. Danas u Sarajevu stečajni upravnik ima sastanak u Elektroprivredi. Mi ćemo svaki ponedjeljak imati zbor u ovih 15 dana i ako se ne riješi naš status više nećemo izlaziti iz fabrike – kaže Terzić.

Iako se očekivalo da se kao kupci pojave JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Rudnik Banovići, koji su nedavno formirali zajedničku firmu, to se nije dogodilo. Bivši radnici su očekivali da se iz prodaje izdvoji dovoljno novca za uvezivanje penzionog staža, kako bi dio njih mogao u penziju.

Podsjećamo, radnici TTU-a raniji štrajk glađu počeli su 26. septembra, a zbog teške zdravstvene slike radnika štrajk glađu je prekinut 7. oktobra.

Federalna vlada uz podršku kantonalne na čijem je čelu Bego Gutić (SDA), prošle godine, obećala je otvaranje nove firme, radno angažovanje ovih radnika, uplatu staža. Međutim, do danas ništa od toga nije ispunjeno.

#BiH