Članak

Prijedlog zakona o budžetu bh. institucija i međunarodnih obaveza za 2017. godinu danas je na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Prema procedurama prijedlog zakona u parlamentarnu proceduru uputilo je Predsjedništvo BiH, a budžet iznosi 950 miliona KM i u skladu je s globalnim fiskalnim okvirom od 2017. do 2019. godine.

Osim funkcioniranja državnih institucija u kapitalnim izdacima predviđeno je izdvajanje sredstava za trajno rješavanje smještaja državnih institucija kako bi se smanjila izdvajanja za zakupnine.

Za sve te objekte sredstva će biti osigurana iz klirinškog duga Ruske Federacije u visini od oko 22 miliona KM, a iz tih sredstava djelomično je planirano i finansiranje projekta izgradnje graničnog prijelaza Bratunac - Ljubovija.

Ukupan vanjski dug za 2017. godinu iznosi nešto više od milijarde, što je za oko 240 miliona KM više u odnosu na ovu godinu. Od ovog iznosa obaveze Federacije BiH su 650 miliona KM, Republike Srpske 350 miliona, Brčko distrikta BiH 6,2 miliona i BiH 5,5 miliona KM.

Dušanka Majkić (SNSD) tokom rasprave istakla je da se o ovoj temi vode žestoke debate u drugim zemljama.

- Bilo je tužno slušati pokušaje kako dva čovjeka na Komisiji za finansije i budžet našla u situaciji da brane političke stavove. Mi sad vidimo budžet i u desetom mjesecu naredne godine kada bude kasno za sve. Novac iz tekućih rezervi ne troši se po zakonu. Ne postoje oblasti u koje se treba prioritetno ulagati i ne postoji efikasan način kontrole tih sredstava – istakla je Majkić.

Dala je primjedbe i na stavku prestruktuiranje Budžeta.

- Poslanici dobiju jednu  zamagljenu količinu novca, a kasnije se to prestruktuira kako odgovara institucijama. Mi ovoj značajnoj temi uopće ne pridajemo značaj – istakla je Majkić.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH istakao je da je predlagač Predsjedništvo BiH. On je hronološki poredao način predlaganja Zakona o budžetu bh. institucija i međunarodnih obaveza za 2017. godinu.

- Ono što je dobro jeste da smo naporo radili u Ministarstvu i preskočili sve zavrzlame koje godinama traju, pokrenuli naplatu klirinškog duga kojeg ćemo naplatiti u sto posto iznosu. Usmjerit ćemo ih na kapitalna ulaganja – istakao je Bevanda dodavši da mu je drago da boljeg od ovog ne znaju.

Saša Magazinović (SDP) istakao je da se radi o budžetu čiji je okvir od 950 miliona KM. On je istakao da neće tražiti pauzu zbog činjenice da predlagač nije tu.

- Ono što je za današnjeg predlagača budžeta SDA prije nekoliko godina bilo citiram "budžet koji je zamrznut na 950 miliona i koji će dovesti u pitanje rad državnih institucija, to je budžet koji je atak na državu i njen euroatlanski put. Budžet koji će zaustaviti istrage o organizovanom kriminalu, korupciji, da je to kraj Oružanih snaga, da je to slabljenje države i jačanje entiteta itd." da bi taj isti SDA predložio isti taj budžet od 950 miliona kojim danas savršeno odgovara. Naravno, ja mislim također da njima ovo savršeno odgovara, jer za ovu trotoar koaliciju čiji je najveći infrastrukturni projekat 50-60 metara trotoara je i 950 miliona previše – istakao je Magazinović.

On je dodao da su tada iz SDA poručili da „budžet od 950 miliona stavlja BiH u invalidska kolica“.

- Razlika je što je SDA tada bila opozicija sada pozicija, pa će ga podržati. Mi smo tada govorili da je 950 miliona dovoljno i da se ne uspijevaju potrošiti. Vidjet ćete da je u prošloj godini izvršeno 95 posto Budžeta. Tada je bila priča da je Nikola Špirić otišao u Banja Luku i da je budžet napisao Dodik i da smo ga mi takvog usvojili. Ja sada pitam je li i ovo Milorad Dodik napisao? – istakao je Magazinović.

#BiH