Članak

Povodom hapšenja bivših ministara, koji su imenovani od strane Socijaldemokratske partije BiH, želimo jasno i nedvosmisleno istaknuti podršku nezavisnom i zakonitom radu svih pravosudnih institucija u BiH, saopćeno je iz SDP BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

- Borba protiv kriminala i korupcije u BiH uvijek je bila vrhunski prioritet SDP-a i takvu politiku ćemo nastaviti voditi i u budućnosti. Svako treba odgovarati za svoje postupke, bez obzira o kome se radi, i na kojoj poziciji se nalazi. Cilj SDP BiH je stvaranje društva u kojem će svi pred zakonom biti jednaki, jer danas to nije slučaj.

Očekujemo od pravosuđa da vodi zakonit postupak zasnovan na dokazima i činjenicama gdje bilo čija stranačka pripadnost neće imati nikakvu ulogu. Na takve zloupotrebe, ukoliko ih bude, reagirat ćemo jednako tako jasno i oštro.

Ovim putem pozivamo nadležna tužilaštva u BiH da konačno počnu procesuirati desetine krivičnih prijava koje je podnio SDP i predstavnici SDP-a u različitim institucijama u proteklih deset i više godina. Šteta koju je država pretrpjela u ovim predmetima mjeri se u milijardama konvertibilnih maraka.

Od Vlade FBiH još jednom tražimo da prekinu sa dvogodišnjom opstrukcijom provođenja Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH. Ukoliko to ne urade, Vlada SDA- SBB HDZ jasno će se svrstati u saučesnike stotina kriminalaca kojima se neprovođenjem ovog zakona pruža zaštita.

#BiH