Članak

Poslanici klubova SDP-a, DF-a, A-SDA, BPS-a i HDZ-a 1990 napustili su sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Parlament je danas trebao raspravljati, između ostalog, i o izmjenama Zakona o igrama na sreću, ali je ovaj prijedlog povućen sa dnevnog reda, nakon čega su zastupnici opozicionih partija napustili salu. Smatraju da je povlaćenjem sa dnevnog reda Zakona o igrama na sreću grubo prekršen Poslovnika o radu ovog doma. Izmjene Zakona predsjedavajući Edin Mušić je trebao staviti na glasanje, a da nakon toga zastupnici odluče da li će izmjene biti usvojene ili ne, smatraju iz opozicije.

Predlagač zakona Ramiz Meša (SDA) također nije želio da se prijedlog ovog zakona povuće sa glasanja.

Zastupnik Mahir Mešalić rekao je za NAP da dnevni red današnje sjednice koji je dobio u pisanoj formi nije isti sa dnevnim redom koji je predložen prije same sjednice, što predstavlja kršenje Poslovnika o radu Predstavničkog doma PFBiH.

Ekonomski stručnjaci ranije su upozorili da prijedlog izmjena Zakona o igrama na sreću u FBiH kako je to predložila Vlada FBiH nije dobar za domaće priređivače igara na sreću. Priređivači neće moći izdržati velike poreze koji ih očekuju usvoje li se predložene izmjene, nakon čega bi moglo doći od ekspanzije sivog tržišta.

Današnja sjednica Parlamenta FBiH započela je u aprilu ove godine, ali zbog neslaganja koalicionih partnera, nije završena do danas, piše NAP.

#BiH