Članak

Viši sud u Novom Sadu saopćio je da je sudija za prethodni postupak, u postupku ekstradicije radi izdržavanja kazne zatvora zbog krivičnog djela ubistvo, dana 29.11.2016. godine okrivljenom Ždrale Mladenu iz Istočnog Sarajeva odredio ekstradicioni pritvor počev od dana 29.11.2016. godine, kada je lišen slobode. Ekstradicioni pritvor po ovom rješenju može trajati najduže do 2 mjeseca, piše bh. novinska agencija Patria.

- Prije određivanja pritvora, okrivljeni je saslušan u prisustvu branilaca koje je angažovao, a o eventualnoj saglasnosti za izručenje po pojednostavljenom postupku će naknadno izvijestiti sud.

Potjernica za okrivljenim radi izručenja zbog izdržavanja predmetne kazne zatvora raspisana je 25.11.2016. godine.

O pritvaranju je obaviještena država molilja, Bosna i Hercegovina, koja je pozvana da u roku od 18 dana od dana pritvaranja dostavi molbu za izručenje sa odgovarajućom dokumentacijom, a koji rok se može produžiti po zahtjevu države molilje najduže do 40 dana od dana pritvaranja - saopćeno je iz Višeg suda u Novom Sadu.

Mladen Ždrale presudom Suda BiH osuđen je na 15 godina zatvora zbog učestvovanja u trostrukom ubistvu počinjenom u naselju Vraca u Sarajevu u novembru 2005. godine, u blizini entitetske linije, koje je dugi niz godina, sve do aktiviranja predmeta Lutka Tužilaštva BiH, bilo nerasvjetljeno ubistvo počinjeno u stilu mafijaških likvidacija. Prema prikupljenim dokazima, rafalnim pucnjima iz automatskog oružja, tada su ubijeni Milorad Todorović, kao i Radomir Janković i Esad Šenderović, a teško ranjen Murat Komarica, koji su se sa njim nalazili u ugostiteljskom objektu "Dva bora".

Radi se o predmetu u okviru akcije kodnog naziva "Lutka", koja je jedan od najvećih predmeta protiv organiziranog kriminala u postdejtonskoj BiH. Za 13 optuženih u ovom predmetu izrečena je kazna od ukupno 101 godinu i osam mjeseci zatvora.

Tužilaštvo BiH teretilo je osuđenog da je sudjelovao u pripremi i izvršenju ovog kaznenog djela, te pomoć ubici nakon počinjenog zločina, a prema dostupnim dokazima ubistvo je počinio Govedarica Boris, koji je ubijen u Istočnom Sarajevu 2007. godine, te nije mogao biti procesuiran.

#BiH