Članak

Klub poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH glasat će protiv Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama , na nivou BiH koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim Vijeće ministara namjerava određivati visinu primanja sudija i tužilaca, potvrdio je novinarima Mirsad Đonlagić, predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a. 

Ali, on je dodao da će SBB podržati stavove Visokog sudskog i tužilačkog vijeća  izražene u pismu dostavljenom iz VSTV-a Parlamentarnoj skupštini BiH , odnosno Predstavničkom domu od 14.novembra. 

- Klub poslanika SBB-a na taj način želi podržati samostalnost i neovisnost tužilaca i sudija u vršenju sudskih i tužilačkih aktivnosti i to je naš jasan stav - kazao je Đonlagić. 

VSTV je ranije uputio dopis, odnosno mišljenje  Vijeću ministara o ovom Prijedlogu zakona. Oni su naveli da se Prijedlog ovog zakona koje je utvrdilo Vijeće ministara na 72. sjednici i koji je upućen u skraćenu parlamentarnu proceduru, značajno razlikuje od Nacrta na koji se Vijeće izjašnjavalo na temelju člana 17.28. Zakona o VSTV-u BiH, i to u pogledu propisivanja naknade za korištenje godišnjeg odmora.

#BiH