Članak

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a nakon što je saslušao cijelu raspravu koja je održana na sjednici Predstavničkog doma PSBiH u vezi s Izvještajem o radu VSTV-a u 2015. godini kazao je da je pravosuđe u BiH daleko od idealnog i savršenog, piše Patria.

- Ali daleko je i od toga da je najlošiji dio društva. Drago mi je da čujem o potrebi saradnje Parlamenta i VSTV-a bit će mi drago da organizujemo tematsku sjednicu. Kad je u pitanju pritisak - pravosuđe kao dio društva podložno je javnoj kritici i to nije problem. Podržavam svaku kritiku. Nije problem kad se kritikuje. Problem pritiska nastaje onda kada se uključe predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti. Nemojte dozvoliti da zbog jednog ili dva predmeta uruši se sistem. Mi u zakonu nemamo čak preciziran ni način ocjenjivanja sudija i tužioca.

Slažem se da pravosuđe nema povjerenje javnosti. Javne institucije generalno nemaju povjerenje, ljudi loše žive. Sudije i tužioci potiču iz naroda nisu vanzemaljci. Pravosudni sistem, kolike god kritike bile, funkcioniše. Otvoreni smo za razgovor –poručio je Tegeltija.

POVEZANI TEKST

Tegeltija u Parlamentu BiH: Poslanici oštro kritikuju pravosuđe, neophodne reforme

Inače, godišnji Izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2015., nakon što je odgođen na prošloj sjednici, danas je ipak bio predmet rasprave poslanika Predstavničkog doma PSBiH.

Podsjećamo, prošlu sjednicu niko iz VSTV-a nije došao na sjednicu, pa su poslanici odgodili tu tačku dnevnog reda.

#BiH