Članak

Mlađen Kovačević i Boško Dević optuženi za zločine u Ključu

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo-zločin protiv čovječnosti. Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Protiv dvije osobe podignuta je optužnica za ratni zločin na području Ključa. Osumnjičeni se terete da su 1992. godine, počinili ubistvo ukupno 6 žrtava bošnjačke nacionalnosti u selima Kamičak i Krasulje na području Ključa, piše Patria.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv: Mlađena Kovačevića, rođenog 1955. godine u Ključu i Boška Devića, rođenog 1947. godine u Šipovu.

Osumnjičeni se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika VRS počinili ratni zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Oni se terete da su, u mjesecu avgustu 1992.godine, na području mjesta Krasulje i Kamičak, na području općine Ključ, zajedno sa drugim osobama, sudjelovali u ubistvu ukupno  6 žrtava bošnjačke nacionalnosti, muškaraca koje su prethodno prisilno i pod prijetnjom oružjem, izveli iz njihovih kuća.

Kovačević Mlađen tereti se za sudjelovanje u ubistvu 6 žrtava u selima Kamičak i Krasulje, a Dević Boško za sudjelovanje u ubistvu 4 žrtve u selu Kamičak.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo-zločin protiv čovječnosti. Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje. 

#BiH