Članak

Godina iza nas: Sve liči na onaj vic o Titu u lovu na rode, mrtva a leti!

Staroj 2016. godini trebalo je par mjeseci da se zagrije. Kad je krenulo nije bila ništa bolja nego prethodne. Za svaku kažemo. Ne ponovila se i ko preživi pričat će.

Staroj 2016. godini trebalo je par mjeseci da se zagrije. Kad je krenulo nije bila ništa bolja nego prethodne. Za svaku kažemo. Ne ponovila se i ko preživi pričat će.

U Briselu 22. marta ubijene 32 osobe u terorističkom napadu. Dan i po poslije, izrečena je najvažnija presuda. U Tribunalu u Hagu je na 40 godina zatvora osuđen za genocid ratni zločinac i najveći živi terorista Radovan Karadžić. Nakon dvadeset i dvije godine bijega od pravde. Njegovo nedjelo, Republika Srpska je još uvijek na uslovnoj slobodi.

Najvažniji sportski događaj za BiH: Amel Tuka je bio šesti na Olimpijadi u Riju. Iznenađujuće dobar rezultat zbog anemije kojoj je bio izložen. Za nekoliko dana tri puta mu je isisavana krv, pa bi se moglo reći da u Svjetskoj antidoping kontroli rade vampiri.

Britanija 23. juna izglasala izlazak iz Evropske unije. Brexit razočarao Evropu. Ko će popuniti mjesto Britanije u Evropskoj uniji? Bosna i Hercegovina je ozbiljan kandidat. Ako ništa mi se nabolje znamo praviti Englezi.

Početkom novembra Donald Tramp je izabran za američkog predsjednika. Pred sami kraj izborne trke, počela iznenadna priča da bi on trebao biti pobjednik. Demokratska kandidatkinja Hilari Klinton dobila tri miliona glasova više, ali je porazio izborni sistem.

Ko ima bolji finiš taj pobjeđuje. Izbori i referendumi u zapadnom svijetu sve više izgledaju kao da ih uređuju kladioničari. Mi se i dalje čudimo što na izborima kod nas nikad ne pobijedi najbolji.

Na stadionu Karaiskakis, Grci nam u zadnjim sekundama oteli pobjedu. FIFA pokazala da joj nije stalo do objektivnosti i kaznila i nas nakon strašnih ispada grčkih navijača, poput parole „Nož, žica, Srebrenica“. Uvalila nam Kipar u skupinu, kao što nam je nekad, na zvaničnoj utakmici uvalila sudiju iz Kipra za meč protiv Grčke.

Lokalni izbori pokazali da jačaju pojedinci na račun bošnjačke SDA. Ko pobjegne od SDA taj ima najveće šanse da pobijedi na izborima. Četvorka Mehmedović, Sokolović, Šepić i Ahmetović uspjela se samo jednom, početkom godine, sastati sa Bakirom Izetbegovićem. Primio ih je na parkingu ispred Predsjedništva.

Uručili su mu zahtjeve sa odgođenim djelovanjem: Osmotrio ih je, ali ih još nije razmotrio. Najgori dio rata završio padom Alepa, najvećeg sirijskog grada i nekada najvećeg i najljepšeg grada Levanta.

Nakon svega Alep je pretvoren u ruševinu. U svijetu se vodi tridesetak aktuelnih ratova, a sukobljene strane su apsolutno muslimani. Dodik zatražio vizu. Amerikanci poručili: Ništa viza dok se ne uhaviza.

Država se presamitila: Čuju se kometari: Dajte mu vizu pa da molimo Boga da se ne vrati. Sarajevo je svojevremeno gađano kasetnim i morskim bombama, protivbrodskim minama, bojlerima punjenim eksplozivom. Teroristi su počeli djelovati kamionima. Teži zločini dogodili su se na šetalištu u Nici, a pred kraj godine i na skupu u Berlinu. Turska je prošle godine zapljusnuta terorističkim zločinima. Bombe su eksplodirale desetak puta na ulicama turskih gradova i ubile stotine nevinih ljudi. Zapadni mediji niti jednom te zločine nisu nazvali terorizmom.

Jula 15. i 16. prvi put smo na TV-u mogli gledati uživo pokušaj vojnog puča u Turskoj. Bilo je 290 žrtava. Pokušaj likvidacije turskog lidera Redžepa Erdoana nije uspio.

Iako je govoreno da je Balkan mjesto za izbor novog generalnog sekretara UN-a, to se nije dogodilo. Sedam kandidata od Vardara pa do Triglava se začešljalo. Od svih bivših jugoslovenskih republika samo BiH nije imala kandidata. Izabran Portugalac Antonio Gutjereš.

Edin Džeko je u FC Romi krenuo i na golgeterski vrh Italije, nakon češke, njemačke i engleske lige.

Umro je Fidel Kastro. Posljednji i najveći politički fosil 20 vijeka. Devetog decembra uručen upitnik od 3.200 pitanja za BiH. Pitanja su prevedena uoči samog kraja stare godine.

Mnogi kažu da mi znamo sve tačne odgovore, samo se još nismo dogovorili hoćemo li odgovarati. Mi sve ostavljamo za kraj, pa nam se većina stvari događa pred kraj godine.

Čitavu 2016. godinu očekivali smo ispunjenje obećanja o masovnom zapošljavanju. Na kraju godine smo saznali da smo i premašili obećanja. Zaposlili smo više od 23 hiljade ljudi.

Sve liči na onaj vic o Josipu Brozu Titu u lovu na rode. Tito tri puta puca, ali roda nastavlja da leti. Svi šute i onda se čuje zaključak: Mrtva, a leti!

#BiH