Članak

Doživotna funkcija: Trump imenovao suca Gorsucha za Vrhovni sud

Američki predsjednik Donald Trump imenovao je Neila Gorsucha za doživotnu funkciju na Vrhovnom sudu, izvještava Reuters, prenosi Patria.

Američki predsjednik Donald Trump imenovao je Neila Gorsucha za doživotnu funkciju na Vrhovnom sudu, izvještava Reuters, prenosi Patria. Odabirom ovog 49-godišnjeg suca iz Colorada, obnovit će se konzervativna većina i pomoći da se oblikuju presude u oblastima kao što su pobačaji, kontrola oružja, smrtne kazne i vjerska prava.

Međutim, postoji mogućnost da proces potvrde imenovanja u američkom Senatu naiđe na prepreke s obzirom da su republikanci prošle godine odbili da uzmu u obzir kandidata kojeg je imenovao demokratski predsjednik Barack Obama, nakon što je u februaru 2016. preminuo konzervativni sudac Antonin Scalia.   

Prominentni demokrata u senatu, Chuck Schumer, stavio je do znanja da će njegova stranka postaviti proceduralnu prepreku, zahtijevajući 60 glasova u Senatu koji broji 100 mjesta, umjesto da dozvoli da se Gorsuch potvrdi običnom većinom. Također je izrazio 'vrlo ozbiljne sumnje' u kandidata. Istovremeno, konzervativne grupe i republikanski senatori ga smatraju „izvanrednim“ i „impresivnim“.

Gorsuch, inače sin bivšeg Reganovog zvaničnika administracije, najmlađi je nominirani za poziciju na najvišem sudu u SAD u zadnjih četvrt stoljeća, i mogao bi izvršiti uticaj na pravac ovog suda za naredne decenije.

- Sudac Gorsuch ima izvanredne pravne vještine, briljantan um, nevjerovatnu disciplinu, a zaradio je podršku obje stranke, prokomentirao je svoj izbor predsjednik Trump.

Potom je dodao da ovisno o starosnoj dobi, suci mogu biti aktivni i do 50 godina. „A njegove ili njene odluke mogu trajati i cijelo stoljeće, pa čak i duže, te mogu biti i trajne“, kazao je Trump.

Gorsuch se smatra konzervativnim intelektualcem, poznatim po podršci vjerskim pravima i pisanju protiv eutanazije i potpomognutog samoubistva, a smatra se i preslikom Scalie, vodećeg konzervativnog glasa suda nekoliko decenija.

 

#Svijet