Članak

Marine Le Pen odbila vratiti 300.000 eura EU

Lider francuskog desničarskog Nacionalnog fronta, Marine Le Pen, odbila je zvanični zahtjev za povrat iznosa od 300.000 eura iz fonda Evropske Unije, za koji je istraga Evropskog parlamenta ustvrdila

Lider francuskog desničarskog Nacionalnog fronta, Marine Le Pen, odbila je zvanični zahtjev za povrat iznosa od 300.000 eura iz fonda Evropske Unije, za koji je istraga Evropskog parlamenta ustvrdila da su „potrošeni u krivu svrhu“, piše britanski Guardian, prenosi Patria.

Rezultati istrage ukazuju na to da je u periodu od 2011. do 2012. novcem iz EU fonda koji je trebao biti upotrijebljen samo za naknade pomoćnicima za pravna pitanja, Le Pen plaćala stranačko osoblje za rad u Nacionalnom frontu.

I dok rezultati anketa pokazuju da bi Le Pen mogla dogurati do prvog kruga francuskih predsjedničkih izbora u maju, situacija se usložnila njenim odbijanjem da vrati novac do roka koji je istekao u utorak, čime rizikuje da ostane bez pune plate člana parlamenta.  

Le Pen je odbacila navode pronevjere i naglasila da se neće „prepustiti progonu“ time što će vratiti novac.

U izjavi za Reuters, Le Pen je okarakterizirala zahtjev kao „unilateralnu odluku političkih oponenata... bez dokaza, i bez da se sačekala presuda sudske akcije koju sam započela“.

Jedan zvaničnik Evropske Unije navodi da, ukoliko se novac ne vrati, parlamentarna plata Marine Le Pen bi se mogla prepoloviti na 3.000 eura od februara, a mogla bi izgubiti i druge naknade do ukupnog mjesečnog iznosa od 7.000 eura.

Pet drugih članova Evropskog parlamenta iz Nacionalnog fronta, uključujući oca Le Penove, također su rezane plate zbog krivo trošenih sredstava koja nisu vraćena, zvaničnik EU je rekao za Reuters.

 

#Svijet