Članak

Isplivan peti plivački maraton u Tuzli!

Kampanja napreduje ka cilju svođenja broja slučajeva dječije paralize u cijelom svijetu na nula. Lijek za dječiju paralizu ne postoji, međutim ravzijene su veoma efikasne vakcine koje su omogućile da

U subotu, 25. februara u zemljama širom svijeta je organizovan plivački maraton gdje su svi, od najstarijih do najmlađih, imali priliku da učestvuju u sakupljanju sredstava kroz globalnu „End Polio Now“ kampanju. „End Polio Now“ globalna kampanja je pokrenuta 1988. godine od strane Rotary International u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, UNICEF-om i „The Gates Foundation“.

Kampanja napreduje ka cilju svođenja broja slučajeva dječije paralize u cijelom svijetu na nula. Lijek za dječiju paralizu ne postoji, međutim ravzijene su veoma efikasne vakcine koje su omogućile da ovo oboljenje u današnje vrijeme postane sve rjeđe i rjeđe.

Ovog oboljenja na našim prostorima već odavno nema, te su prošle godine zabilježeni slučajevi samo u Afganistanu, Pakistanu i Nigeriji. Ovim putem se ponavljano stavlja akcenat na ozbiljnost ovog oboljena, kao i važnost prevencije istog. Kao i prethodnih godina, Rotaract Club Tuzla ´99 je zajedno sa Interact Clubom Tuzla ´99 i pod okriljem Rotary Cluba Tuzla, održao plivački maraton koji je bio otvoren za sve pristune. U okviru ovogodišnjeg maratona, učešće je uzelo preko 100 plivača, uključujući i pripadnike populacije sa poteškoćama u psihičkom i fizičkom razvoju. Ovim putem je ponovo održan globalni Guinnessov rekord koji je postavljen 2012. godine za učešće u najmasovnijem plivanju u svijetu, kada je po prvi put održana ova manifestacija.

U okviru ovogodišnjeg Swimarathona, svi učesnici su dobili certifikate učešća od strane Rotary Cluba Grantham koji je začetnik ove ideje, kao i poklon pakete naših sponzora: „Bingo“, „RINGEIS“, „Neutrino“ d.o.o i „Kameleon“. Na kraju maratona, bile su dodjeljene i posebne nagrade za najmlađe učesnike maratona. Dio prikupljenih sredstava će biti usmjeren ka projektu osnovaca iz OŠ „Simin Han“ kako bi se njihova ideja, školskih novine „Šareni svijet“ realizovala. 

#Sport