Članak

Ivanić ponovo pisao Hagu: Crnadak predaje pismo

Dodik smatra da su se predstavnici politike Bošnjaka godinama mijenjali, ali politika nije.

Danas se u Banja Luci održava posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske povodom Informacije o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, piše bh. novinska agencija Patria.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da se "Srbiji i nama pripisuje genocidno određenje."

- RS je za mene iznad svake partije, pojedinca, fotelje ili privilegije. NSRS je jedino mjesto gdje se mogu definisati interesi RS-a. Danas moramo definisati NSRS kao mjesto svih naših odluka. Ovo je velika kriza koju je nizom loših odluka proizveo Bakir Izetbegović.

Dodik smatra da su se predstavnici politike Bošnjaka godinama mijenjali, ali politika nije.

- U čemu je razlika politike Izetbegovića, reisa Cerića, Tihića? Ljudi su se mijenjali, ali politike nisu. Njih sve okuplja mržnja prema RS-u i neće propustiti priliku da manifestuju ono što znaju. Da li ste čuli ijednog Bošnjaka da je doveo u pitanje legalitet revizije. Izetbegović i njegovi sljedbenici su urušili BiH dodatno. Ovo je najžešći udar na BiH i ne smijemo ga propustiti - kazao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je da je blokadu napravio Bakir Izetbegović, a institucije BiH ruše paralelne strukture.

- Pripremio sam novo pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Zbog postojanja paralelne bošnjačke strukture pismo neću moći uputiti redovnim putem. Poslat ću izaslanika, ministra vanjskih poslova, a sada se traži termin - kazao je Ivanić i dodao da će u pismu između ostalog pisati da je Sud u Hagu dobio zahtjev za reviziju presude od neformalne grupe ljudi.

- Uvjeren sam da će ovakvo podnošenje zahtjeva pasti na prvom koraku. To potvrđuju i pisma za članove Predsjedništva BiH, za koje još ne znam sadržaj. Da je sve uredu sa zahtjevom ne bi bilo pisma i ne bi nam se niko obraćao. Evidentno je da sa zahtjevom nešto nije uredu. Da je bilo uredu Sud bi to prihvatio i ne bi komentarisao - smatra Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH svoje djelovanje po pitanju revizije presude smatra argumentovanim.

- Pokazao sam da postoji udar na institucije BiH i da postoji paralelizam. U pojedinim trenucima sam se osjećao pomalo sam, kao da su željeli da se okliznem, padnem pa makar pala i RS.

#BiH