Članak

Drugima podmeće paralelizam: Ivanić iza leđa Izetbegoviću i Čoviću slao pisma u Hag

Najčešće upotrebljavana riječ bila je “paralelilazam”, i rušenje države, a najoštriji kritičar Izetbegovića bio je njegov kolega Mladen Ivanić, aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Salva kritika i optužbi na račun člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića mogla se čuti na današnjem zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske u Banja Luci, piše Patria.

Najčešće upotrebljavana riječ bila je “paralelilazam”, i rušenje države, a najoštriji kritičar Izetbegovića bio je njegov kolega Mladen Ivanić, aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ivanić je rekao da je u junu 2015. godine saznao da je Bakir Izetbegović preduzeo aktivnosti da se pokrene revizija u slučaju BiH protiv Srbije zbog čega je početkom 2016. poslao pismo Međunarodnom sudu pravde u kome je instistirao da je bilo kakvo podnošenje zahtjeva bez odluke Predsjedništva pravno neutemeljeno i zloupotreba institucija BiH.

Ko je onda prvi krenuo sa paralelizmima? Ivanić se sam otkrio danas za skupštinskom govornicom, da je iza leđa i Izetbegoviću, ali i Draganu Čoviću slao pisma u Hag još prije godinu dana. O tim pismima saznalo se tek nakon što je počeo isticati rok za podnošenje zahtjeva za reviziju presude.  

Osim što je prvi krenuo sa paralelizmima u radu Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić danas je zaprijetio i razbijanjem diplomatske mreže u BiH. Najavio je da će do toga doći ukoliko Izetbegović ne povuče nalog izdat ambasadorici BiH u Hagu Mirsadi Čolaković.

Šta je sa njegovim nalogom istoj ambasadorici da pisma ne smije otvarati već ih kovertirana mora dostaviti članovima Predsjedništva BiH? Zar i to nije naredba samo jednog člana kolektivnog šefa države i paralelizam o čemu Ivanić stalno govori.  

Prvi korak ka razbijanju DKP mreže bit će po svemu sudeći njegova odluka da šef bh. diplomatije Igor Crnadak lično ode u Hag i u Međunarodnom sudu pravde preda novo Ivanićevo pismo.

Takvo što bit će, ukoliko zaista Crnadak ode u Sud prvorazredni diplomatski skandal, jer se precizno zna ko može i kako komunicirati sa međunarodnim organizacijama i institucijama. U konkretnom slučaju sva koorespodencija se obavlja isključivo preko ambasadorice BiH u Hagu Mirsade Čolaković.

Na djelu je klasična zamjena teza, gdje Ivanić pokušava kukavičije jaje podmetnuti Izetbegoviću, odnosno bošnjačke političare optužiti za navodno rušenje Dejtonskog sporazuma i države BiH.

Ako je to što država BiH koristi svoje pravo i mogućnost da podnese zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije navodno paralelizam, kako se onda kroz Ivanićevu prizmu posmatrano definira ono što je on uradio 9. januara kada je na svoju ruku postrojio pripadnike OS BiH na obilježavanju neustavnog praznika Dana RS. Ili prije toga izašao da glasa na neustavnom referendumu i pozivao građane u RS da to isto učine. To je po njegovim aršinima institucionalno djelovanje. 

#BiH