Članak

George W. Bush o Trumpovoj politici: Demokratija ne može bez medija

Bivši američki predsjednik, republikanac George W. Bush iznio je stavove suprotne Trumpovoj politici, kazavši da podržava imigraciju i da „demokratija ne može bez medija“, piše britanski Guardian, pre

Bivši američki predsjednik, republikanac George W. Bush iznio je stavove suprotne Trumpovoj politici, kazavši da podržava imigraciju i da „demokratija ne može bez medija“, piše britanski Guardian, prenosi Patria.

U sveobuhvatnom razgovoru u emisiji Today televizije NBC, bivši američki predsjednik je upitan da li je primijetio naznake Trumpovih pokušaja da privede kraju spor u američkom izbornom sistemu nakon njegove oštre kampanje protiv Hillary Clinton. Bush je priznao da su i njegovom predsjedničkom mandatu od 2001. do 2009. prethodili kontroverzni izbori, ali da je „teško porediti vremena“.

On je također kazao da je Trump na samom početku svog mandata, te da „Amerikanci trebaju vjerovati u ono što govori“.

Upitan da li podržava Trumpovu odluku zabrane ulaska u SAD za stanovnike sedam većinski muslimanskih zemalja, Bush je odgovorio:

- Ja sam za prijateljsku imigracionu politiku koja je u skladu sa zakonom.

Bush, čiji je predsjednički mandat bio obilježen terorističkim napadima 11. septembra, također je pozvao na religijsku toleranciju.

- Jedna od naših velikih prednosti je u tome što smo ljudima omogućili da se mole na način na koji to žele, ili da se ne uopšte ne mole, kazao je bivši predsjednik.

Nakon napada, Bush je u više navrata izrazio podršku muslimanima, te je predstavljao islamsko učenje kao mirnodopsko.

U posljednje vrijeme, predsjednik Trump često naziva medije „neprijateljima naroda“. Bush komentira: „Smatram da demokratija ne može bez medija, da su nam potrebni nezavisni mediji koji će držati ljude poput mene odgovornim.“

- Mediji moraju držati odgovornim ljude koji zloupotrebljavaju svoju moć.

Bush je također rekao da ne zna da li je potreban specijalni tužilac koji bi istražio kontakt između Trumpovih saradnika i Rusije, ali je dodao: „Potrebni su nam odgovori.“

Također je rekao da je tokom mandata pokušavao uvjeriti ruskog predsjednika Vladimira Putina da prihvati koncept nezavisnih medija.

- Teško je reći drugima da usvoje nezavisno, slobodno novinarstvo kada ni mi sami nismo voljni da ga imamo, kazao je bivši američki predsjednik George W. Bush u emisiji Today TV NBC.

 

#Svijet