Članak

Mogerini u Sarajevu 2. marta, susreti sa predsjednicima vladajućih stranaka?

Iako nema zvanične informacije iz Delegacije EU postoji mogućnost da će Mogherini održati i susrete sa liderima vladajućih političkih partija u zgradi Delegacije EU.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini posjetit će Bosnu i Hercegovinu u četvrtak, 2. marta 2017. godine. Ona će se prvo sastati s članovima Predsjedništva BiH, a potom se obratiti studentima osam javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini. Visoka predstavnica i potpredsjednica Mogherini susrest će se i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, dvoje zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara, i ministrom vanjskih poslova BiH.

Prvi susret će biti sa članovima Predsjedništva BiH. Mogherini će održati predavanje na Rektoratu Univerziteta u Sarajevu. Slijedi susret s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Denisom Zvizdićem, zamjenicima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Vjekoslavom Bevandom i Mirkom Šarovićem, te ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom.

Mogherini će se zajedno sa Zvizdićem obratiti medijima u 12:45 sati u zgradi Parlamenta BiH.

Uoči posjete Zapadnom Balkanu, visoka predstavnica i potpredsjednica Mogherini kazala je da je za Evropsku uniju, rad sa Zapadnim Balkanom – regijom koja se nalazi u srcu Evrope – ključni prioritet.

- Ja radim sa željom da vidim napredak na reformskom putu svakog od partnera sa Zapadnog Balkana, ka Evropskoj uniji, kako bi se osiguralo da taj proces neumoljivo napreduje. Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi i dalje ostaju iznimno važni u ovom kontekstu.

Iako nema zvanične informacije iz Delegacije EU postoji mogućnost da će Mogherini održati i susrete sa liderima vladajućih političkih partija u zgradi Delegacije EU. 

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će stavove SNSD-a iznijeti Željka Cvijanović s obzirom da on putuje u Moskvu.

#BiH