Članak

Kako na prirodan način poboljšati varenje hrane?

Uzimanje veće količine hrane, masne i „teške hrane“ te hrane koju inače ne jedemo, može uzrokovati pojavu probavnih tegoba kao što su: osjećaj težine, nelagoda, nadutost, bol u stomaku, proljev ili z

Piše: Mr. ph. Ermina Trejić

Pored vode i vazduha, hrana predstavlja najvažniji element neophodan za život. Hrana nam obezbjeđuje energiju, gradivne i funkcionalne elemente. S pravom se kaže da smo ono što jedemo. Hrani se pripisuju i neka psihološka djelovanja. Hrana je užitak, utjeha i nagrada. U našoj tradiciji čitav društveni i porodični život vezan je za hranu, pa danas rijetko ko može zamisliti bilo koji događaj bez raznovrsne hrane i pića.

Kako nam je hrana često dostupna u velikim količinama, često se desi i da pojedemo veću količinu ili iz radoznalosti probamo i neku hranu koju inače ne jedemo. Uzimanje veće količine hrane, masne i „teške hrane“ te hrane koju inače ne jedemo, može uzrokovati pojavu probavnih  tegoba kao što su: osjećaj težine, nelagoda, nadutost, bol u stomaku, proljev ili zatvor. Često kažemo da nam je neka hrana „teško pala na želudac“.

Da bismo izbjegli pojavu probavnih smetnji te poboljšali varenje i iskorištavanje hrane možemo uzeti neki od preparata koji sadrže prirodne probavne enzime, a jedan takav je Pangest®.

Pangest® - prirodna pomoć za bolje varenje

Pangest® (pankreatin)  je prirodni proizvod namijenjen osobama koje konzumiraju obilne obroke ili „tešku“ hranu koja opterećuje probavne organe, te izaziva nelagodu ili bol u stomaku, osjećaj težine, nadutost, proljev ili zatvor.

Pangest® brzo i efikasno reguliše probavu masti, ugljikohidrata i proteina, te doprinosi boljem iskorištavanju hranjivih materija iz hrane. Djeluje lokalno, a mogu ga koristiti osobe oboljele od šećerne bolesti. Dostupan je u svim apotekama, bez ljekarskog recepta.

#Lifemagazin