Članak

Vještak Kotarević o oštećenjima odjeće Dženana Memića i Alise Mutap

Kotarević je kriminalistički vješak za balistička i mehanoskopska vještačenja zaposlen u Federalnoj upravi policije.

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu održan je nastavak suđenja Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića piše agencija Patria. U nastavku glavnog pretresa danas je svoj nalaz iznio vještak Alija Kotarević.

Kotarević je kriminalistički vještak za balistička i mehanoskopska vještačenja zaposlen u Federalnoj upravi policije.

Vještak je kazao da je imao dvije naredbe za vještačenje, prva od 23. februara 2016. godine, a druga od 29.06.2016. godine. Njegov zadatak je bio da izvrši vještačenje odjeće Dženana Memića i Alise Mutap i da se izjasni o mehaničkim tragovima ali i drugim tragovima i kako su nastali.

Na vještačenje su bili dostavljeni jakna, džemper, farmerice, potkošulja, gaće-bokserice, patike Adidas i par čarapa. Vještak je kazao da je na lijevom rukavu sa zadnje strane jakne uočio dva kontaktna površinska proboja platna, ali nije bila probijena postava.

- Na potkošulji, džemperu, čarapama i patikama nije bilo oštećenja. Na farmericama su uočena dva mehanička oštećenja s prednje strane i na području koljena te sa zadnje strane oštećenje. Oštećenja su mogla nastati udarom u neki tupi predmet ili tvrdu podlogu – kazao je vještak dodajući da nije sa sigurnošću mogao utvrditi nastanak oštećenja na zadnjoj strani farmerica.

Na boksericama je također pronađen rascjep približno 0,4 cm koji se prema riječima vještaka podudara sa oštećenjem na farmericama. Vještak je odbacio mogućnost da su oštećenja nastala od noža ili sličnog sječiva.

Na odjeći Alise Mutap jakni i farmericama pronađeni su mehanički tragovi prašine, zemlje i strije. Treba podsjetiti da nijedan vještak ranije nije vještačio majicu Alise Mutap te da ona nije sastavni dio izuzete odjeće.

- Na jakni su pronađena tri mehanička oštećenja koja su mogla nastati udarom u tvrdi predmet ili tvrdu podlogu - kazao je vještak.

Najveći trag pronađen je s bočne desne strane lijevog rukava u dužini 30 cm u vidu prašine i zemlje koja se spaja sa oštećenjem pronađenog na desnom ramenu. 

Na farmericama su na koljenima utvrđena dva oštećenja sa tragovima zemlje (na tom dijelu farmerice su imale modni detalj poderotine, ali je na jednom došlo do kidanja vlakana), te dva probojna oštećenja u predjelu lijevog džepa za koje se nije moglo utvrditi kako su nastala. 

Drugom naredbom od vještaka je traženo da se izjasni o načinu i prirodi oštećenja na odjeći, a nakon što je vještak prisustvovao rekonstrukciji 13. juna 2016. godine.

- Da li su oštećenja mogla nastati udarom u vozilo T4 kojim je upravljao Ljubo Seferović. Da li se poklapaju dimenzije i da li su oštećenja mogla nastati odbacivanjem tijela Dženana Memića i Alise Mutap udarom u tvrdu podlogu – glasila je naredba.

Uz naredbu vještak je dobio i prateću dokumentaciju crtež lica mjesta od 9. februara 2016. godine, zapisnik o uviđaju, fotodokumentaciju lica mjesta 23. februara 2016. godine, kopija obdukcionog nalaza Dženana Memića od 16. februara 2016. godine, medicinska dokumentacija Alise Mutap, rekonstrukcija od 13. juna po izjavi Vasvije Sejdović i Alise Mutap, fotodokumentacija sa rekonstrukcije, kopija nalaza mehaničkih i hemijskih tragova nađenih na licu mjesta.

Kotarević je kazao da je neposrednim zapažanjem na rekonstrukciji kazao da je u kontakt s odjećom mogao doći lijevi retrovizor i nosač koji je na visini od 130 cm. Razmak između nosača je 5 do 6 cm. Vještak je doveo u vezu oštećenje na jakni Dženana Memića te je kazao da je moglo nastati od naleta na retrovizor.

- Raspored oštećenja i razmak odgovara razmaku nosača retrovizora - kazao je vještak ostavljajući mogućnost da je oštećenje na zadnjoj desnoj strani farmerica moglo nastati od prednjeg fara ili pokazivača pravca.

O oštećenjima na jakni Alise Mutap vještak je kazao da se ne može isključiti mogućnost da je nastalo od udara u dio bočnog dijela vozila.

- Oštećenja su nastala od predmeta pravilnog oblika. Tragovi pokazuju da je u pitanju neka dinamika – kazao je vještak.

Što se tiče oštećenja na farmericama vještak je ostavio mogućnost da su nastala prilikom odbacivanja tijela.

Advokat odbrane Rusmir Karkin ispitivao je vještaka o oštećenjima na jakni Dženana Memića ali i visini u odnosu na visinu nastradalog. Vještak se nije mogao izjasniti o tačnoj visini jer kako je rekao ne zna kakav je položaj bio Memića u tom trenutku.

- Ne tvrdim da je nastalo od retrovizora već da je moglo biti – kazao je vještak.

Na pitanje člana Sudskog vijeća da li je Dženan Memić mogao biti i u uspravljenom i u pognutom položaju, vještak je kazao da jeste.

Naredno ročište zakazano je za 24. maj kada će Tužilaštvo KS ulagati materijalne dokaze, a bit će prikazana i rekonstrukcija događaja od 13. juna 2016. godine, sa učesnicima Alisom Mutap i Ljubom Seferovićem, dok iskaz Vasvije Sejdović neće biti prikazan iako je već objavljen u medijima. Sejdović je ranije odbila da svjedoči te je Tužilaštvo KS odustalo od nje kao svjedoka.

#BiH