Članak

Makedonski novinari na sigurnom nakon što su demonstranti upali u Sobranje

Novinarka Mrgja objavila ja na svom privatnom profilu na društvenim mrežama da su se čuli dopovski udari kao i dimne bombe, prenosi Patria.

Makedonska novinarska Dušica Mrgja koja se nalazi u Sobranju potvrdila je da su novinari na sigurnom te da su povrijeđeni dobili prvi pomoć, prenosi Patria.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije ranije je saopćilo da su specijalne jedinice ušle u makedonski parlament i evakuisale 30 poslanika. 

Predsjednik SDSM-a Zoran Zaev, nekoliko članova njegove stranke i lider partnerske Alijansa za Albance Zijadin Sela povrijeđeni su u četvrtak navečer nakon što su pristalice pokreta "Za zajedničku Makedoniju" upale u Sobranje poslije izbora Talata Džafarija za predsjednika Skupštine Makedonije.

Glasnogovornica lidera makedonskih socijaldemokrata Zorana Zaeva Vesna Kovaceska Trpcevska potvrdila je za bh. novinsku agenciju Patria da se Zaev oporavlja nakon povrede, ali nije mogla govoriti o više detalja. 

- Zaev ima povredu na glavi, ali je sada dobro - rekla je Kovaceska Trpcevska. 

Makedonski mediji pišu da je Zijadin Sela teško povrijeđen, i da se ljekari bore za njegov život. 

Politički analitičar Arsim Zekolli kaže za Al Jazeeru da se radi o smišljenoj hajci koja traje četiri ili pet mjeseci. Ovo je nastavak onog što se dešavalo s prvim izbacivanjem opozicije iz Parlamenta 2012, tvrdi on. 

Novinarka Mrgja objavila ja na svom privatnom profilu na društvenim mrežama da su se čuli topovski udari kao i dimne bombe, prenosi Patria.

 

#Region