Članak

Bogat program povodom obilježavanja Dana Općine Stari Grad

Svečana sjednica Općinskog vijeća Stari Grad, povodom Dana Općine, održat će se 4. maja, u 14,00 sati u Domu Oružanih snaga u prisustvu uglednih zvanica iz bh. političkog i društvenog života, te deleg

Program obilježavanja Dana Općine Stari Grad počinje u utorak, 02. maja, 2017. godine. Taj datum, prije 25 godina, bio je presudan u odbrani Starog Grada i cijelog Sarajeva i obilježava se kao Dan Općine. Obilježavanje će, već tradicionalno, početi 2. maja ujutro, obilaskom mezara najvećih velikana ovog grada, ali i države BiH. Delegacija Općine Stari Grad posjetit će mezar Isa bega Ishakovića u Carevoj džamiji, potom turbe Gazi Husrev-bega u haremu Gazi Husrev-begove džamije, a na kraju će odati počast svim šehidima i palim borcima na Šehidskom mezarju Kovači. Program obilježavanja ovog značajnog datuma trajat će 18 dana.

Dugogodišnja tradicija podjele hedija članovima porodica šehida i palih boraca, nezaposlenim RVI i demobilisanim borcima povodom Dana Općine, bit će nastavljena i ove godine. Podjela je najavljena u srijedu, 3. maja, 2017. godine u Velikoj sali Općine Stari Grad, a hedije u iznosu od po 100 KM će dobiti 250 pripadnika navedenih kategorija.

Istog dana bit će otvorena izložba fotografija Starog Grada mladog fotografa Seada Sulejmanovića. Ovaj 23-godišnji talentovani fotograf je rođen u Njemačkoj, a porijeklom je iz Srebrenice, te redovno dolazi u BiH gdje je zabilježio najljepše motive iz Starog Grada, koji će se moći pogledati do 10. maja u Galeriji Brodac, u blizini Vijećnice.

U Narodnom pozorištu, 3. maja, u 20,00 sati predviđeno je svečano otvaranje Festivala dječije umjetnosti (FEDU), premijerom mjuzikla „Annie“. FEDU se treću godinu zaredom održava u okviru obilježavanja Dana Općine Stari Grad, a trajat će do 7. maja. Festival je spoj igre, edukacije, obrazovanja, muzike ali i ostalih vrijednosti. Kroz stalne dnevne aktivnosti, festivalski prostor bit će mjesto igre, druženja, učenja, promoviranja dramskog, literarnog i muzičkog stvaralaštva BiH, ali i šire. Dječije radionice iz slikarstva, kiparstva i lutkarstva će se svakodnevno održavati u holu Velike sale Općine Stari Grad od 10,00 do 12,00 sati i od 12,00 do 14,00 sati.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Stari Grad, povodom Dana Općine, održat će se 4. maja, u 14,00 sati u Domu Oružanih snaga u prisustvu uglednih zvanica iz bh. političkog i društvenog života, te delegacija brojnih pobratimskih općina i gradova, a bit će dodijeljena i priznanja i povelje najzaslužnijim pojedincima i kolektivima.

Navečer istog dana, sa početkom u 19,00 sati, ispred Katedrale će biti održan veliki koncert „Legende Starom Gradu“ kao poklon Općine svim građanima. Na koncertu će nastupiti Hari Mata Hari, Halid Bešlić, Enes Begović, Nihad Alibegović, Ibro Bublin, Aka Hukelić i Aka_demija Pink Panter i Arif Alajbegović. Program će voditi glumac Enis Bešlagić, a izvođače će pratiti orkestar Radničkog kulturno-umjetničkog društva Proleter. Koncert je otvoren za sve građane.

Kompletan program obilježavanja Dana Općine Stari Grad možete pogledati na www.starigrad.ba.

#BiH