Članak

Dobra vijest i za građane BiH: Plenković i Cerar se dogovorili, odzvonilo gužvama na granicama

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u Bruxellesu je zajedno sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom postigao dogovor da se na graničnim prijelazi

Premijer  Hrvatske Andrej Plenković u Bruxellesu je zajedno sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom postigao dogovor da se na graničnim prijelazima između Hrvatske i Slovenije pređe sa sistemskih na ciljane kontrole, javljaju hrvatski mediji, prenosi Patria.

"Kolega Miro Cerar i ja smo održali sastanak s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom. Mislim da je bio izvrstan sastanak, predstavnici EK su dodatno pojasnili na koji način se može provoditi revidirani schengenski zakon koji je, kao što znamo, uveo sistemske kontrole na granicama i vanjskim i schengenskim, a Hrvatska je članica EU koja se sprema za Schengen. Ono što smo danas dogovorili je da će nam Komisija pomoći u provedbi novih pravila na način da će se sa sistemskih ići na ciljane kontrole, temeljem vodiča koji je izradila Komisija, kada granična policija uvidi da su čekanja na granicama dulja od 15 minuta.

Sada imamo vrlo jasno potvrđeno od strane EK, pravno utemeljen način koji dopušta graničnoj policiji da u skladu s procjenom rizika lakše pređe sa sistemskih na ciljane kontrole.

Ovakva situacija bi trebala olakšati, smanjiti gužve, omogućiti protok prometa na način koji je puno primjereniji i koji će nam dati pravno utemeljenu mogućnost da se izbjegnu velike gužve, a osobito u turističkoj sezoni, rekao je premijer Plenković.

#Region