Članak

Susret sa Slobodom: Željezničar ide po pobjedu

Što se tiče Tušnja, Željezničar je u dvadeset prvenstvenih utakmica ostvario šest pobjeda, dok su četiri utakmice završene remijem.

FK Željezničar danas se sastaje sa Slobodom u duelu, a predstavnici oba kluba najavljuju borbu za tri boda. Plavima je pobjeda važna kako bi zadržali prvo mjesto na tabeli, a Slobodi radi održavanja nade da će preko četvrtog mjesta ostvariti plasman u kvalifikacije za Evropsku ligu.

Iako je Željezičar trenutno lider prvenstva, tokom sedmice imali su težak poraz od Širokog Brijega u Kupu. S druge strane, Slobodi je zbog dugovanja prema bivšim igračima do prije nekoliko dana bilo upitno odigravanje same utakmice, no ti problemi su nekako prevaziđeni pa je sigurno da je to u redovima tuzlanskog premijerligaša izazvalo određenu vrstu inata, čak možda i dodatnog motiva za predstojeću utakmicu. 

Sloboda je u pet kola Lige za prvaka ostvarila jednu pobjedu (Radnik u gostima), jedan remi (Zrinjski na Tušnju) i čak tri poraza (od Krupe, Želje u gostima te od Sarajeva na svom terenu). Sa 39 osvojenih bodova, Sloboda se nalazi na petom mjestu, s tim da četvrtoplasirani Radnik ima isti broj bodova. U borbu za četvrto mjesto se uključila i Krupa tako da je svaki bod od velike važnosti za ova tri kluba. Prema izjavama iz Tuzle, domaćini se nadaju pobjedi. 

Kada je u pitanju današnji susret, stručni štab Plavih će imati određene probleme jer ne može računati na Srđana Stanića koji je protiv Radnika dobio direktni crveni karton. Osim toga, zbog žutih kartona pravo nastupa neće imati Siniša Stojanović i Darko Marković. Za razliku od Kup takmičenja, u kombinacije za nastup se vraćaju Danijel Stojanović, Dino Hasanović i Ivan Crnov. Ne bi bilo iznenađenje da sva trojica dobiju priliku da igraju od prve minute. S obzirom na odsustvo dva bočna igrača, izvjesno je da igraju Stojanović i Muhammed Musa.

Ovo će biti četvrti susret dva kluba u tekućoj sezoni. Skor je izjednačen jer su oba tima ostvarila po jednu domaću pobjedu. Treća utakmica, i to odigrana na Grbavici, je okončana neriješenim rezultatom. Inače, jedna od karakteristika međusobnih utakmica ova dva kluba u bh. prvenstvima su relativno česte pobjede gostujuće ekipe. Što se tiče Tušnja, Željezničar je u dvadeset prvenstvenih utakmica ostvario šest pobjeda, dok su četiri utakmice završene remijem. 

Utakmica počinje u 17 sati.

(fkzeljeznicar.ba)

#Sport