Članak

Ponovljeni scenario: Hoće li izmjene Izbornog zakona doživjeti sudbinu akciza

Sjednica PD PS BiH zakazana je za 10. maj, a izvjesno je da će na dnevni red biti uvrštene i izmjene Izbornog zakona.

Klub Hrvata Doma naroda PS BiH u petak je uputio u hitnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH u oba doma. Predlagači su Martin Raguž, Ljilja Zovko, Zdenka Džambas, Bariša Čolak, Mario Karamatić.

S obzirom da je sjednica Doma zakazana za 4. maj moguće je da će Kolegij uvrstiti ovu tačku na dnevni red te da će se naći pred delegatima, piše agencija Patria.

Inače, ovaj prijedlog je upućen u vrijeme kada se zakomplicirala situacija sa setom zakona o akcizama, a koji na dvije sjednice PD PS BiH nisu usvojeni. Podsjećamo, Dom naroda PS BiH usvojio je ove zakone, ali oni sada trebaju biti usvojeni i u PD. Zanimljivo je da se ista situacija dešava sa izmjenama Izbornog zakona. Vrlo rijetko zakoni se prvo upućuju u Dom naroda, a onda u Predstavnički, stoga se može zaključiti da se radi po scenariju kao sa akcizama.

Sjednica PD PS BiH zakazana je za 10. maj, a izvjesno je da će na dnevni red biti uvrštene i izmjene Izbornog zakona.

Još niko ne može tvrditi da će set zakona o akcizama dobiti podršku s obzirom da je Klub SDA ostao bez četiri poslanika. Bez obzira na podršku SNSD-a ovi zakoni bez dodatnih glasova neće imati većinu. O mogućim scenarijima i raspletima niko od poslanika ne želi govoriti. A kako je ranije kazao Mladen Bosić, jedan od zamjenika predsjedavajućeg PD PS BiH vidjet će se da li je bilo “zavrtanja ruku”. To će se najbolje vidjeti prema onima koji su glasali protiv ili bili suzdržani tokom glasanja.

Usvajanjem seta ovih zakona omogućit će se povećanje akciza na gorivo za 15 feninga. Vlast ovaj prijedlog zakona opravdava kao nužnom činjenicom kako bi se mogli nastaviti infrastrukturni projekti, a naročito izgradnja autoputa na Koridoru 5C.

#BiH