Članak

Republikanci nisu uspjeli u Senatu poništiti Obamin Zakon o zdravstvu

Republikanci su u maju pokušali da ponište u kompletu Obamacare, ali kako nisu uspjeli, sada su stavili na glasanje ublaženi prijedlog o ukidanju samo pojedinih odredbi iz Obaminog zakona, ali ni to n

Republikanci u američkom Senatu nisu uspjeli skupiti dovoljan broj ruku kako bi srušili Zakon o zdravstvu, poznatiji kao Obamacare, koji je usvojila administracija prethodnog predsjednika Baracka Obame, piše agencija Patria.

Za ukidanje zakona bilo je 49 zastupnika, dok je 51 zastupnik bio protiv. Presudili su glasovi trojice republikanskih zastupnika koji su prešli na stranu demokrata.

Republikanci su u maju pokušali da ponište u kompletu Obamacare, ali kako nisu uspjeli, sada su stavili na glasanje ublaženi prijedlog o ukidanju samo pojedinih odredbi iz Obaminog zakona, ali ni to nisu uspjeli.

Uoči glasanja u Senatu američki predsjednik Donald Trump preko Twittera je snažno podržao ukidanje Obaminog zakona.

- Naprijed republikanski senatori, naprijed! Završite to poslije čekanja od sedam godina. Dajte Americi dobro zdravstveno osiguranje – poručio je Trump.

Uprkos Trumpovom žestokom zagovaranju ukidanja Obamacarea, to mu nije pošlo za rukom, što predstavlja jedan od Trumpovih velikih poraza od kako je postao predsjednik SAD-a.

Obamacare je osigurao zdravstveno osiguranje za više od 30 miliona najsiromašnijih Amerikanaca, koji bi izgubili osiguranje da je poništen Obamin zakon.

#Svijet