Članak

Izrael ponovo zabranio ulazak mlađim od 50 godina u Al-Aqsa džamiju

Muslimanski vjernici su se u petak trebali vratiti u kompleks Al-Aqsa džamije u Jerusalemu, nakon dvosedmičnih protesta i nereda, uprkos tome što je Izrael povukao sporne sigurnosne mjere.

Izraelska policija objavila je da muškarcima mlađim od 50 godina zabranjuje pristup Al-Aqsa džamiji na džumu namaz, nakon nereda koji su se dogodili u četvrtak i palestinskog bojkota molitve, prenosi agencija Patria.

- Uradili smo sigurnosnu procjenu iz koje je vidljivo da će se dogoditi neredi i protesti. Zabrana se ne odnosi na muškarce starije od 50 godina i na žene, a nekim ulicama oko Staroga grada bit će ograničen pristup. Poduzete su sve sigurnosne mjere kako bi se spriječilo i odgovorilo na svako izbijanje nasilja – saopćeno je iz policije.

Muslimanski vjernici su se u petak (danas) trebali vratiti u kompleks Al-Aqsa džamije u Jerusalemu, nakon dvosedmičnih protesta i nereda, uprkos tome što je Izrael povukao sporne sigurnosne mjere.   

Palestinci su prestali dolaziti u kompleks u znak protesta protiv uvođenja spornih sigurnosnih mjera na tom krajnje osjetljivom mjestu u istočnom Jerusalemu - palestinskom dijelu grada koji je Izrael okupirao. Izrael je jučer ujutro povukao zadnje sigurnosne mjere.

Jučer su, nakon ulaska hiljada muslimanskih vjernika u kompleks džamje na poslijepodnevnu molitvu, izbili sukobi nakon dolaska izraelske policije, pri čemu su povrijeđene stotine ljudi, objavio je palestinski Crveni polumjesec.

#Svijet