Članak

Čavari iz automobila vizuelno prijetili, nije bilo sumnjivog kombija

Nema dokaza o organiziranom nastupu navedenih inkriminiranih osoba u opisanom događaju. Nema dokaza da su navedene osobe poznavale Čavaru, odnosno da su iste nastupale na opisani način prema predsjedn

Federalna uprava policije oglasila se danas saopćenje za javnost u kojem je rasvijetlila događaje od 5. jula 2017. godine kada je navodno bio ugrožen život predsjednika FBiH Marinka Čavare dok se kretao autoputem na dionici Kakanj -Zenica, piše agencija Patria.

FUP-u je ovaj događaj prijavljen 6. jula te su preduzete sve operativno-tehničke, kriminalističko-obavještajne i tehničke mjere i radnje u rasvjetljavanju i dokumentiranju prijavljenog događaja.

- Obzirom da su iz zaprimljene prijave proizilazile indicije o eventualnom postojanju krivičnog djela, o događaju je obaviješteno Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, kao mjesno nadležno, te je isto u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku, vršilo nadzor nad radom policijskih službenika u vezi sa prijavljenim događajem.

Federalna uprava policije je u radu na ovom događaju izvršila potrebne izvide i kriminalistička istraživanja, te je poduzela sve potrebne kriminalističko-tehničke i operativne radnje, zadokumentirala ovaj događaj, te je u okviru provedenog postupka utvrđeno sljedeće:

- Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, gospodin Marinko Čavara, je dana 05.07.2017. godine u vremenu iza 17 sati kretao se autocestom na relaciji Kakanj-Zenica, sa službenim vozilom predsjednika Federacije kojim je osobno upravljao, a sa namjerom odlaska kući u mjesto prebivališta. Kretanje predsjednika Federacije BiH, na navedenoj trasi odvijalo se bez policijske pratnje, pošto je prije kretanja na put iz Sarajeva, samoinicijativno iz pratnje otpustio policijske službenike koji su angažirani na njegovom osiguranju.

Na dionici autoceste Kakanj - Zenica došlo je, u nekoliko navrata, do prijetećeg „vizuelnog kontakta” između kriminogene osobe N.H. rođen 1972. godine, sa prebivalištem u Kaknju, i NN osobe koji su se zajedno kretali navedenom autocestom automobilom Passat sa Čavarinim automobilom.

Imenovani su također u toku vožnje navedenom dionicom autoceste, kretali se na određenom odstojanju, iza vozila kojim se kretao Čavara, a u određenoj fazi ispred službenog vozila predsjednika FBiH.

- U navedenom događaju nije sudjelovalo bilo koje drugo vozilo, odnosno osobe, osim pometnutih. Nema dokaza o organiziranom nastupu navedenih inkriminiranih osoba u opisanom događaju. Nema dokaza da su navedene osobe poznavale Čavaru, odnosno da su iste nastupale na opisani način prema predsjedniku Federacije BiH.

Čavara je tvrdio da se u jednom trenutku pojavio i sumnjivi kombi, no FUP nije našao dokaze za takvu tvrdnju.

Sva prikupljena dokumentacija u vezi sa navedenim događajem, uz potrebne izvještaje dostavljeni su postupajućem tužiocu Tužilaštva ZE-DO kantona, koji će postupiti shodno odredbama iz člana 45..ČI. 231.,čl. 232.,čl. 233. i čl. 241. Zakona o kaznenom postupku F BiH.

U toku rada na rasvjetljavanju navedenog događaja Federalna uprava policije je ostvarila suradnju sa Kantonalnim MUP-a ZE-DO, MUP-om srednjobosanskog kantona, MUP-om Republike Srpske i Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine.

#BiH